Az agfundernews.com hírportál cikke szerint egy amerikai szakértő különleges javaslattal állt elő a gyomirtás új módszerét illetően.

gyom

A mérgező szerek helyett új (akár mechanikus, akár biológiai) irtási technológiákat kell alkalmazni – fotó: pixabay.com

Jorge Heraud, aki korábban hosszabb ideig a John Deere vállalat elnökhelyettese volt, a közelmúltban az igazgatótanács tagja lett a brit Rootwave vállalatnál és – mint az innovációk és a gyomok elleni küzdelem élharcosa – egy elektromos energiával működő gyomirtó rendszert fejlesztett ki.

Ez egy új, nagy technológia, amely forradalmasíthatja az egész, peszticidek nélküli gyomirtást, és amelynek Heraud azt a nevet adta, hogy „a gyomok megfőzése a szántóföldön". A rendszer lényege, hogy elektromos árammal fejlesztett hővel kiégeti a gyomokat. Ez nem az egyetlen, de egyelőre jól alkalmazható technológia.


Heraud szilárd meggyőződése és alapelve, hogy az évente 35 milliárd dollárt felemésztő és 20 millió gallon herbicidet kiszóró gyomirtási rendszer nem tartható fenn, mivel a „herbicidek tava" lassan mindent elönt, a gyomok mégis minden évben megvámolják a vetéseinket, ami azt bizonyítja, hogy ez nem jó megoldás.

A mérgező szerek helyett új (akár mechanikus, akár biológiai) irtási technológiákat kell alkalmazni, azokat folyamatosan újítva és típusaikat a helyi körülményekhez igazítva, mivel a gyomok mindig új rezisztenciát fejlesztenek ki, ami súlyosbítja a helyzetet.

„A gyomrezisztencia miatt az új szerek folyamatos keresése egy futópadon való mozgást jelent, aminek nem lesz szép vége" – mondja Heraud, mivel ha egy gyom rezisztenssé válik, annak magvaiból sokszorta több rezisztens gyom fejlődik ki.