Az elmúlt héten több romániai hírportál – külföldi elemző cégek adataira hivatkozva – arról számolt be, hogy az ország ebben az évben a legutóbbi évtized legmagasabb növényi termését takaríthatja be. A DEKALB, a kedvező időjárás és az elmúlt évi befektetések hatására, a román mezőgazdaság ez évi termelési értékét 24,49 milliárd lejre (cca 1.800 milliárd Ft-ra) becsüli, ami az előző évi értéket 1,5 milliárd lejjel, a 2010. évit pedig kereken 12 milliárd lejjel meghaladja. Az ország búzatermését a DEKALB 7,1-7,5 millió tonna közé, az USDA viszont 8 millió tonnára teszi, ami mindenképpen a legutóbbi 26 év legmagasabb termése lesz. Az EU becslése szerint hektáronkénti átlagtermés búzából 4,0 tonna fölött alakul.

Repcéből 1,3 millió tonnát várnak, ami 35 százalékkal magasabb az előző évinél, és ezzel Románia a Fekete-tengeri országok legnagyobb repcetermesztőjévé válik. Napraforgóból keleti szomszédunk 2,0 millió tonnás rekordtermést – a tavalyinál 28,5 százalékkal többet – takaríthat be, és ezzel megerősíti második helyét az EU napraforgó-termesztő országai között.

A DEKALB ugyanakkor megállapítja, hogy a romániai mezőgazdaság számára a legnagyobb kihívást és a fejlődés legfőbb akadályát az alacsony tőkeellátottság (hitelekhez való korlátozott hozzáférés) és a rendkívül elaprózott birtokszerkezet jelenti. A mintegy 830.000 egy és öt hektár közötti törpebirtok a teljes mezőgazdasági terület közel 20 százalékát foglalja el. Románia 639 legnagyobb gazdaságának forgalma 2014-ben összesen 14,8 milliárd lejre, az 500 hektár alattiaké pedig csak 1,7 milliárd lejre rúgott. Ugyanakkor az adósságbehajtás átlagos időtartama a kisbirtokok esetében 669, a nagyvállalkozóknál 142 napot tett ki.

kukorica

A növekvő román gabonatermés még inkább visszaszoríthatja a magyar kukoricaexportot – fotó: Shutterstock

A kukorica hektáronkénti termésátlagának 2 tonnával történő emelése 5-6 millió tonnával növelné Románia évi kukoricatermését, amelynek levezetése – tekintettel a csökkenő állatállományára – csak export útján lenne lehetséges. Ha viszont egy tengeri kikötővel rendelkező, szomszédos ország ekkora mennyiségű kukoricát kínál exportra, akkor azzal a magyar exportőrök a magas fuvarköltség miatt nem tudnak versenyezni. Még egy dolgot megtanulhatunk Románia példájából, éspedig azt, hogy a törpebirtokok magas aránya a mezőgazdaság fejlődésének egyik legfőbb gátját képezi. Nálunk ezt az arányt főleg az osztatlan közös tulajdonú területek gyors tulajdonrendezésével lehetne visszaszorítani.