A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

  • Termék neve: MORBIER PDO sajt
  • Probléma jellege: Escherichia coli baktérium lehetséges jelenléte
  • Bejelentő: Auchan Magyarország Kft. (Budaörs)
  • Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19
  • Kiszerelés: változó
  • Forgalmazó: EUROSER DAIRY GROUP (Lengyelország)

Kép a termékről:

sajt

Forrás: Nébih

Az érintett termékek az Auchan áruházakba visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

A shigatoxin-termelő  Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei:

  • hasi görcsök,
  • hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet
  • esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is.

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – írja a Nébih.

Indexképek: pixabay.com