A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!
- Termék neve: MORBIER PDO sajt
- Probléma jellege: Escherichia coli baktérium lehetséges jelenléte
- Bejelentő: Auchan Magyarország Kft. (Budaörs)
- Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19
- Kiszerelés: változó
- Forgalmazó: EUROSER DAIRY GROUP (Lengyelország)
Kép a termékről:
Forrás: Nébih
Az érintett termékek az Auchan áruházakba visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.
A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.
Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak – olvasható a Nébih tájékoztatójában.
A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei:
- hasi görcsök,
- hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet
- esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is.
A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – írja a Nébih.
Indexképek: pixabay.com