A bajai irodából működtetett számlagyár erdészeti, építőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat. A fiktív számlákkal mintegy félmilliárd forintnyi kárt okozott a bűnszervezet, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számolt fel.

A számlákat a céghálózatban szereplő megrendelők részére állították ki, hogy fizetendő áfájukat jogosulatlanul csökkenteni tudják.


A befogadó társaságok alatt elhelyezkedő fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának „bizalmi embere" végezte. A hamis gazdasági eseményeket színlelt banki tranzakciókkal leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben vándoroltak vissza a megrendelőkhöz.

A NAV bűnügyi terület munkatársai a bizonyítékok beszerzése mellett egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, illetve nagy értékben foglaltak le készpénzt, aranyékszereket és karórákat.

A hvg beszámolója szerint nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, s a bíróság elrendelte a bűnbanda irányítójának és két segítőjének letartóztatását. A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik.