A nak.hu a cikkéből kiderül, hogy a hatályos szabályozás szerint a részleges kisajátítás hogyan érinti a földhasználati szerződést és a jogszerű földhasználatot a gyakorlatban.

földterület

A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Kisajátítási törvény) szerint a haszonbérleti jog a kisajátított ingatlanra vonatkozóan más személyt megillető jognak minősül, ennek értelmében a haszonbérleti szerződés alapján fennálló jogokról is rendelkezni kell a kisajátítási határozatban.

Részleges kisajátítás esetén csak a kisajátított területrész tekintetében és a kisajátítási határozat rendelkezése alapján, csak részlegesen szűnik meg a földhasználati szerződés – írja a nak.hu

A Földhivatal a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Föny. rendelet) értelmében, akkor törölheti hivatalból a haszonbérletet a földhasználati nyilvántartásból, ha a használat megszűnése kétségtelenül megállapítható.

A kisajátított földrészlet tekintetében ez természetesen megállapítható, ugyanakkor a bejegyzett földhasználat törlése nem eredményezi sem a haszonbérleti szerződés, sem pedig a haszonbérleti jogviszony megszűnését. A részleges kisajátítás eredményeként viszont a földhasználó által használt terület térmértéke egyértelműen csökken a kisajátított terület mértékével – olvasható a cikkben.

Tehát a részleges kisajátítás esetén csak a használt terület mértéke változik. Ez alapján csak a szerződés tartalma módosul, viszont a módosulást minden esetben 30 napon belül be kell jelenteni a Földhivatal felé.

A nak.hu javasolja ilyen esetekben, hogy a haszonbérlő jelezze a tulajdonos felé a kisajátított terület határvonalainak kitűzésére vonatkozó igényét, annak érdekében, hogy a haszonbérletében álló terület határa a természetben is egyértelműen megállapítható legyen.