A jelenség nem új, de évről évre egyre nagyobb számban keserítik meg a kullancslegyek az életünket. Erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlenség őket lecsapni, ráadásul csípésük akár még anafilaxiás sokkot is kiválthat.

De vajon mit kell tudni róluk, és a kullancsokhoz, vagy a legyekhez kell sorolni őket? Veszélyesek lehetnek ránk, vagy a háziállataink számára? Hogy tudunk védekezni ellenük? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, hogy segítségünkre legyenek a kullancslégy elleni küzdelemben.

Mi az a kullancslégy?

Már a neve sem jelent semmi bíztatót a számunkra, hiszen sem a kullancsok, sem a legyek nem tartoznak a kedvenc állataink közé. Mindkettőről tudjuk, hogy komoly betegségeket terjesztenek, éppen ezért nagy veszélyt jelentenek ránk és az állatainkra nézve is. Így hát, ha van egy olyan állat, ami ezeknek a nevét kapta, az valószínűleg semmi jót nem tartogat számunkra.

szarvas kullancslégy

A szarvas kullancslégy nevével ellentétben nem csak a szarvasokra jelent veszélyt. Fotó: Shutterstock

A kullancslégy a kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, de egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok ektoparazitái, azaz külső élősködői. A kullancslegyek között vannak szárny nélküli és csökevényes szárnyú, illetve kiválóan repülő fajok is - tudjuk meg a greendex.hu cikkéből. A kullancslegyek mérete fajtól függően 2 és 9 milliméter között változhat, alkatuk miatt pedig tetűlegyeknek is szokták őket nevezni.

A kullancslegyek fejlődése rendhagyó, mivel a lárvák az anya testén belül fejlődnek, és a világrajövetelük után azonnal bábozódni kezdenek. Kikelés után rögtön gazdaállatot keresnek, akinek a szőrébe vagy tollazatába belekapaszkodnak, és táplálékot nyernek a vérükből. Sajnos még a hangjuk sem jelzi jelenlétüket, mivel szinte hangtalanul lepik meg áldozatukat, és barnás színük miatt is nagyon nehéz észrevenni őket.

Hazánkban leggyakrabban ló-kullancsléggyel (Hippobosca equina) és szarvas-kullancsléggyel (Lipoptena cervi) találkozhatunk. Ezek leggyakrabban istállók, legelők környékén, illetve az erdőben fordulnak elő, így gyakran összeakadhatunk velük a szabadban, különösen, ha vannak állataink.

De ne tévesszen meg minket a nevük, hiszen nem csupán a lovakra és a szarvasokra veszélyesek, hanem megtámadják az egyéb emlősöket is, így a kutyákra és ránk, emberekre is nagy veszélyt jelentenek.

Ezért nem jó találkozni a kullancsléggyel

A kullancslégy ellen nehéz felvenni a harcot, hiszen páncélos lovagként védi őket kemény kitinvázuk. Így esélytelen, hogy egy sima légycsapóval el tudnánk bánni velük. Ráadásul olyan vastag és erős karmaik vannak, amelyek segítségével egészen addig rá tudnak kapaszkodni a megtámadott éllényre, amíg meg nem csípik azt. A ruházat sem véd meg tőlük, hiszen ha tehetik, bebújnak alá, de a fülünk és a hajas fejbőrünk sincs védve velük szemben.

A csípésük erős viszketéssel jár, és az okozott duzzanat sem múlik el rövid időn belül. Ha pedig valaki allergiás rájuk, akkor még anafilaxiás sokkot is kiválthatnak. Ráadásul nem véletlenül hasonlítják őket a kullancsokhoz, hiszen különböző kórokozókat, mikrobiális élősködőket, baktériumokat is terjeszthetnek.

Így védekezz a kullancslégy ellen

Sajnos a hagyományos kullancs- és más rovarellenes szerek teljesen hatástalanok a kullancslegyekkel szemben, így más megoldást kell találnunk. Ez pedig a nagy nyári melegekben elég kellemetlen, hiszen csakis a zárt öltözet segíthet, amely alá nem tudnak bebújni.

kullancslégy

A kullancslegyek szinte hangtalanul szállnak, és az irtószerek sem hatnak rájuk. Fotó: Shutterstock

Ha ránk szállt a kullancslégy, a legjobb nem puszta kézzel megfogni, hanem egy zsebkendő segítségével elkapni és körömmel szétnyomni.

A kutyákat és egyéb állatokat fenyegető betegségekről, amiket a csípésük okozhat, egyelőre nagyon kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre, így egyetlen védekezés, ha odafigyelünk kedvenceinkre, és megpróbáljuk minél hamarabb észrevenni és eltávolítani a közelükből a kullancslegyeket.

Legyünk tehát nagyon körültekintők, és ne hagyjuk magunkat és álltainkat a kullancslegyek rohamával szemben.