Ebben az évben augusztus 2-ára esik a globális túlfogyasztás napja. A Global Foodprint Network adatai szerint a lakosság szerdán átlépte azt a szintet, amit a bolygó egy év alatt tud újratermelni vagy elnyelni.

Lassuló folyamat

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hazai szervezete kedden közölte az MTI-vel, hogy 2022-ben a túlfogyasztás napja július 28-ra esett, ami azt jelenti, hogy idén öt napos lassulás történt. Kiemelték, hogy a korábbi évekhez képest sokkal részletesebb adatokat használtak fel, így a számítások szerint a tényleges változás csupán egy napot takar.

Volt, amikor decemberben értük el a túlfogyasztás határát

Nem is annyira régen, 1970-ben még december 23-ra esett a túlfogyasztás határa. Akkor az emberiség sokkal fenntarthatóbban élt. Bár a világviszonylatban még csak most értük el a szintet, Magyarországon már május 30-án eljött a fordulópont - áll a közleményben.

A WWF kitért arra, hogy 2023 júniusában átfogó közvélemény-kutatás készült, amely felméri, hogy a 18-59 éves magyar lakosság hogyan viszonyul a fenntarthatósághoz. Fő téma a környezet- és a természetvédelem volt. A kutatásban 500 fő vett részt, akik online adtak választ a kérdésekre.

Rossz hír, hogy az eredmények egyáltalán nem kedvező tendenciát mutatnak, főleg a fiatal felnőttek hozzáállása változott meg az utóbbi időszakban. Kiderült, hogy a klímaváltozás tényét és a környezeti változások Földre gyakorolt hatásait már nagyon kevesen tagadják, ez azonban nem mindig befolyásolja azt, hogyan viselkedünk - írja a National Geographic.

59 százalékos környezettudatosság

A kutatásból kiderül, hogy csupán a lakosság 59 százaléka él környezettudatos életet. A 30 év alattiak tekintetében azonban visszaesés történt a három évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az emberek további 20 százaléka "pszeudo-környezettudatos", ami azt jelenti, hogy számukra csak látszatintézkedések erejéig érdekes a környezetvédelem. Nem elég tájékozottak, de nem is fordítanak figyelmet a fogyasztásukra és a valódi környezettudatosságra.

A WWF megírta, hogy a maradék 20 százalék ökoszkeptikus. Őket teljes mértékben hidegen hagyja a környezetvédelem. Érdekesség, hogy a 30 év alattiak ebben a csoportban vannak a legtöbben. Látható, hogy bár a klímaváltozás veszélyeit ismerik, a hiányos tudásuk miatt nem tesznek megfelelő lépéseket a természetvédelem ügyében.

"Ha a konkrét környezeti problémákat és ezek hatásait vizsgáljuk, akkor például a szénerőművek vagy az újból megnövekedő lakossági fatüzelés okozta környezetkárosításról a lakosság kevesebb mint harmada hallott, és ezek veszélyeivel is kevésbé vannak tisztában"

– olvasható a közleményben.

Kutatásból derült ki, hogy a 30 év alattiak egyre kisebb arányban élnek környezettudatos életet - fotó: pexels.com

Mi az ok?

Több oka van annak, hogy a mostani 30 alatti korosztály nem elég környezettudatos. Pap Luca, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője közleményben mondta el, hogy a hatalmas mennyiségű információ, valamint az egymásnak ellentmondó vélemények mind hatással vannak a fiatalok döntéseire. Probléma továbbá az elmúlt évek globális és hazai nehézségei, de a döntéshozóknak és a vállalatoknak sem túl hatékony a környezetpolitikája. Ennek következménye, hogy az egyéni környezettudatosság mára sokadlagos szemponttá vált.