A tavasz kezdetén rengeteg háztartásba jelennek meg a különböző bogarak, rovarok nem kis bosszúságot okozva. A problémát csak fokozza, hogy a konyhánkban található valamennyi élelmiszerbe képesek megtelepedni, sőt a lárváik is ezeken a helyeken fejlődnek ki. Olcsó, de hatékony módszert lehet bevetni a távoltartásukra – írja a penzcentrum.hu

A tökéletes rovarirtóhoz csak egy illatos szappant le kell reszelni, hozzá kell adni három kanál kávét, egy evőkanál öblítőt, és két evőkanál ecetet. Intenzív illata miatt működik a hangyák, a legyek, de akár szúnyogok ellen is.

Milyen kártevők bukkannak fel legtöbbször a lakásban?

Legyek

Az egyik leggyakoribb kártevőnek számítanak,  szinte mindent megesznek, amit találnak. A lábukon található ízérzékelőkkel kóstolják meg az ételt – ehhez végigsétálnak az ételünkön, összedörzsölik a lábukat, kóstolgatják és megtisztítják az ízérzékelőiket. Mivel nem tudják megrágni a táplálékot, ezért emésztőenzimeket köpnek az ételre, így lényegében egy turmixot készítenek belőle.

Különösen az olyan ételek vonzzák őket, amelyek szagot árasztanak, fő célpontjaik a gyümölcsök és zöldségek. Nem jelentenek veszélyt a harapás vagy a csípés szempontjából, de a kórokozókon keresztül annál inkább veszélyesek.

Egyszerre több mint 100 káros kórokozót vagy vírust hordozhatnak, és a lábukkal továbbítják azokat. Elképzelni is borzasztó, hogy mielőtt a friss ételeinken mászkálnak hol bejárhatták már. Az általuk terjesztett leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli. Kattints IDE és olvasd el, hogyan védekezhetsz ellenük!

légy

A legyek, mivel nem tudják megrágni a táplálékot, ezért emésztőenzimeket köpnek az ételre – fotó: pixabay.com

Aszalványmolyok

Az aszalványmolyok nősténye naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra, illetve annak közelébe. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal táplálkozni kezd, miközben az élelemből csomókat készít, amiket selyemfonállal sző össze. A hernyó  jól tűri a kedvezőtlen körülményeket; képes a raktár zugaiban vagy a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megélni. Miután kifejlődött,  helyet keres magának  – repedésekben, zsákok gyűrődéseiben – majd gubót sző, hogy abban bebábozódjon. A bábból 7–10 nap múlva fog  a lepke kikelni.

Évente 2–5 nemzedéke fejlődik ki – főként fűtött raktárakban és lakásokban. Az imágó éjszaka és nappal is repül; vonzza a mesterséges fény.

Megtalálhatjuk gabonafélékben, hüvelyesek terméseiben, olajos magvakban, növényi őrleményekben, szárított növényekben és gyümölcsökben, dohányban, de akár a száraztésztában, a csokoládéban és fűszerekben is megtelepszik. Az elhanyagolt, meleg raktárakban nagyon gyorsan elszaporodik, pláne, ha kedvező tápanyagot talál. A háztartásokban is gyakori kártevő, szeret mindent, amit a kamrában talál. Kártétele könnyen felismerhető a hernyó sűrű, ürülékkel teli fonadékfátylairól. Kattints IDE és olvasd el, hogyan védekezhetsz ellenük!

Muslicák

Gyakran jelennek meg muslicák a gyümölcsök és zöldségek között, a túlérett és szagosabb gyümölcsök még jobban vonzzák őket, mint a legyeket. Mindent szeretnek, ami erjesztett, akár folyékony, akár szilárd a halmazállapota. Legyen az rothadó gyümölcs, zöldség, maradék alkohol is.

Nemcsak megeszik a túlérett táplálékot, hanem belerakják a tojásaikat is, így a kikelt lárvák azonnal táplálékhoz jutnak. Rövid életük során naponta több száz tojást is képesek lerakni.

Kattints IDE és olvasd el, hogyan védekezhetsz ellenük!

muslica

A muslicák mindent szeretnek, ami erjesztett, akár folyékony, akár szilárd a halmazállapota – fotó: pixabay.com

Zsizsik

Hivatalos nevén a gabonazsuzsok, a gabonaszállítmányokkal lett széthurcolva, ami miatt ma már világszerte elterjedt. A 2-3,5 milliméter hosszú, gesztenyebarna vagy fényes fekete ormányosbogár egész fejlődése a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica) szemtermésében zajlik le (ritkán a gesztenyében és tölgy makkjában is előfordul). Elsősorban nedves környezetben okoznak jelentős kárt. Mivel a teljes egyedfejlődése 6 hét alatt lezajlik, ezért évente sok nemzedéke lehet. A gabonazsuzsokkal  leggyakrabban az élelmiszerraktárakban, a gabonatárolókban, vagy a háztartásokban találkozunk.

A zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel bekerülhet az otthonunkba (liszt, rizs, száraztészták, fűszerek, olajos magvak, hüvelyesek, de még a csokoládéban is előfordulhat). Nehéz kiszűrni a boltban, hogy az adott élelmiszer fertőzött-e, de az átlátszó csomagolást célszerű alaposan megvizsgálni, ha látni benne apró, fekete bogarakat, vagy lyukakat a hüvelyesen, tésztán, akkor ne vegyük meg.

Kattints IDE és olvasd el, hogyan védekezhetsz ellenük!

hangyák

Szerencsére a hangyák több illattól is viszolyognak – fotó: pixabay.com

Hangyák

A hangyák mindent megtesznek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, így minden morzsa vagy táplálékrészecske érték a számukra. Nagyon kedvelik a cukros vagy fehérjetartalmú ételeket, az édes gyümölcsöket. Bármilyen repedést megtalálnak, így eljutnak a táplálékhoz feromonokat hagyva maguk után, hogy a kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket.

Nem túl szívderítő látvány, amikor a konyhában az élelmiszereink között találunk rájuk. Hogy tarthatjuk távol őket? Szerencsére a hangyák több illattól is viszolyognak. Ilyen a citrom, az uborka, a borsmenta, az ecet, a fahéj, a levendula, a kakukkfű és a majoránna.

Kattints IDE és olvasd el, hogyan védekezhetsz még ellenük!