A pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) egy Japánból származó 3 mm nagyságú apró rovar, amely az utóbbi években óriási károkat okoz a bogyógyümölcs ültetvényekben. A málnatermésnek (főleg az USA-ban) akár a 80 százalékát is elpusztíthatja – írja a goodfruit.com.

Bogyósgyümölcsök

A pettyesszárnyú (vagy foltosszárnyú) muslica óriási károkat okoz a szőlő és a bogyós gyümölcs ültetvényekben – Fotó: pixabay.com

A kártevő lárvái az érésben lévő gyümölcsöket támadják, így vegyszeres permetezés csak a gyümölcsök megjelenése előtt alkalmazható. A veszélyre való tekintettel a Massachusetts-i Egyetem kutatói általános támadást szerveztek a kártevő irtására. Jaime  Piñero, az Egyetem vezető kutatója (még az előző munkahelyén, a Missouri Lincoln Egyetemen végzett kísérletek segítségével megállapította, hogy csapdázással lényegesen gyéríthető ennek a veszélyes kártevőnek az állománya.

Csapdaként az ültetvénybe, nyitott edényekben (pl. nagy méretű szemetesvödrökben) friss szőlőlevet kell kirakni úgy, hogy egy négyzetméter területre 5-10 csapdát kell kitenni, és a csapdákba érdemes olyan szert keverni, amely a szőlőlé frissességét hosszabb ideig megőrzi.

A szőlőlé tömegesen csalogatja magához a rovarokat, amelyek többsége a folyadékba hullva elpusztul. Ez által jóval kevesebb lesz az igazi kártételt végző lárva, és a csapdázást követő permetezésnek már kevesebb felnőtt rovart kell elpusztítania.

Piñero a módszert farmer-barát megoldásnak nevezte, és elmondta, hogy egy 1 hektár területű áfonya-ültetvényen az alacsony költséggel elvégezhető, rendszeres csapdázás után, hat éven keresztül egyetlen csepp rovarölő szert sem kellett alkalmazni.