Kutatók olyan pálmafákra bukkantak, amelyek képesek a gyökerük segítségével akár 20 méter távolságot is vándorolni egy év alatt.

A Sumaco Bioszféra Rezervátum területén található különleges pálmafák (Socratea exorrhiza), ha úgy érzik, veszélyben vannak, "odébb mennek". 2-3 cm-t is tudnak egy nap alatt vándorolni! A tömeges fairtáskor kialakuló talajerózió ellenére is mindig képesek voltak a gyökereikkel megtalálni az új, szilárd talajt.

A rezervátum számos ritka növény és állatfaj élőhelye. A világon egyedülálló csodaként emlegetett különleges sétáló pálmák akár 25 méteresre is megnőhetnek.

pálma

A helyváltoztatásra képes pálmafák egyike – fotó: Shutterstock

A vándorlás természetesen lassan történik: ahogy a talaj erodálódik vagy meglazul, a fa szilárd talaj után kutatva új, hosszú gyökereket ereszt. Miután az új gyökerek megkapaszkodtak, a fa kissé előrehajol, és a régi gyökereit a levegőbe emeli. A helyváltoztatás hetekig, hónapokig is eltarthat.

A gyökerek akkor is újra tudnak nőni, ha alkalmazkodni kell egy új helyzethez, például ha egy másik fa rádől egy "sétáló pálmára", akkor a gyökerei újranövesztésével meg tudja változtatni a pozícióját, és ki tudja menteni magát a rádőlt farönk alól. A fák e képességét a tudósok a világon egyedülálló természeti csodaként tartják számon.

Akadnak tudósok, akik vitatják a fáknak ezt a képességét, például Gerardo Avalos biológus, a Costa Rica-i Atena Fenntartható Fejlődésért Centrum igazgatója azt mondta: bár az Socratea exorrhiza valóban hullajt néhány törzsdarabot időnként, ennek ellenére egy helyben marad, és nem kúszik sem a fény felé, sem az őt fenyegető, kihulló fák elől.

Azonban a pozsonyi Szlovák Tudományos Akadémia Földtudományi Intézetének paleobiológusa megerősítette, hogy a jelenség igenis létezik, a saját szemével látta.