Az angol termelői szövetkezetek bíznak az új miniszterelnökben, Liz Truss-ban a vendégmunkásokat érintő törvények kapcsán. A brexit óta súlyosan akadályozza a termelést és felsrófolta az árakat. Truss azt ígérte, hogy rövidtávon kiterjeszti a szezonális munkavállalási lehetőségeket a brexit óta érvényben lévő keményvonalas bevándorlási politika ellenére.


Nincs bevándorlás, van recesszió

A konzervatív kormány bevándorlásellenességének ellentétes hatása volt a gazdaságra: a vendégmunkások helyét nem vette át hazai munkaerő, csökkent a nemzeti termelés, és erősebb importfüggés alakult ki sokféle termék esetén. Ezt mélyítette a pandémia, és az ukrajnai háború.

A Nemzeti Gazdaszövetség (National Farmers Union) 27,4 milliárd forintnyi összegre becsülte 2022 első felében az elpocsékolt élelmiszert, ami kézimunkaerő hiányában a fákon maradt. Angliát az EU-ból kilépése óta sújtja a munkaerőhiány, azóta a szezonális szüretelőmunkások más, EU-s országokban kerestek munkát.

A frissen beiktatott miniszterelnök, Truss programjában azt ígérte, hogy sürgősen foglalkoznak ezekkel a problémákkal, megkönnyítik a termelőknek a szezonális munkaerő-ellátást. Ez a hozzáállás sokakat meglep, hiszen szembemegy a korábban vallott elvekkel és a tavalyi bevándorlást nehezítő törvénnyel.

A kiadható 30000 szezonális munkavállalási engedély a termelők szerint a fele a szükséges mennyiségnek. Ez termésre lefordítva: volt gazdaság, amelyik 2 millió fej salátát, egy másik 50 tonna gombát nem tudott betakarítani.

A megoldásokhoz változtatni kell az elveken

Truss elkötelezett az adócsökkentés és a szabályozások lazítása mellett, mert szerinte ezekkel lehet felturbózni a vidéki gazdaságot, élelmiszertermelést. Emellett a kézimunkát kiváltandó rohamtempóban dolgoznak automatizált és robotizált megoldásokon az ipar képviselői.


Ez a probléma az Egyesült Államokban is jelentős, ahol a bevándorlásellenes politika szintén befolyásolja az élelmiszertermelést, az árak emiatt 10%-kal nőttek az utóbbi évben. Akkora a mezőgazdasági munkaerőhiány, hogy gazdák sürgetik a mezőgazdasági munkaerőt szabályozó törvény reformját, akár azzal is, hogy a vendégmunkások állampolgárságért folyamodhassanak.

Forrás: FoodIngredientsFirst, kép: Pixabay