A szárazságtűrő török mogyoró egyszerre nyújt megoldást az éghajlati kihívásokra, és kínál lehetőségeket a fa- és élelmiszeripar számára.
A török mogyoró (Corylus colurna L.) egy melegkedvelő, fatermetű mogyorófaj, amely bár nem őshonos hazánkban, sokoldalúsága és szárazságtűrése miatt újra a szakmai figyelem középpontjába került. Dekoratív megjelenése, városi környezetben való alkalmazhatósága, valamint fa- és terméshasznosítása miatt joggal tekinthetünk rá a jövő egyik ígéretes fafajaként.
Hol honos, és hogyan terjedt el?
A faj természetes élőhelye Délkelet-Európától Kis-Ázsián és a Kaukázuson át Észak-Iránig terjed. Már az ókorban is ismerték, fő termesztési régiója ma is Törökország. Európában déli határvidékünk közeléig nyomul fel, de már az USA nyugati partvidékén – Oregonban és Washingtonban – is előszeretettel termesztik.
Látványos lombkorona és különleges termés
Levelei szélesek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. Hímivarú barkái már februárban megjelennek, a nőivarú virágai viszont szinte észrevehetetlenek. A termések csomókban fejlődnek, a kupacs rojtos, a makk kicsi, kúpos, a közönséges mogyorónál kisebb. A török mogyoró akár 25 méteres magasságot is elérhet, fiatalon szabályos kúpos koronát, idősebb korára szélesen elterülő lombkoronát fejleszt. Érdekesség, hogy nem sarjadzik, és akár 200 évig is élhet.
Fotó: Agroinform.hu
Hogyan neveljük a csemetéit?
A makkot ősszel kell gyűjteni és lehetőség szerint azonnal elvetni. Rétegeléssel is nevelhető, a csírázási arány 70% körüli. Az első évben még nem alkalmas kiültetésre, ezért további nevelést igényel – helyben vagy faiskolában.
Milyen talajon és hol érdemes telepíteni?
Bár viszonylag szerény termőhelyi igényekkel rendelkezik, erdőállományként való telepítéshez mély termőrétegű, jó szerkezetű talajokat ajánlott választani. Kiválóan alkalmazkodik a barnaföldhöz, lejtőhordalékhoz, humuszos homokhoz, csernozjomhoz.
Kiválóan viseli az időjárási szélsőségeket, a városi szennyezett levegőt, sőt még a legszárazabb területeken is jól fejlődik.
Ezért az erdőssztyepp klímára is megoldást kínálhat: egyre többször merül fel telepítése ültetvényszerű szerkezetben, kettős hasznosítással – fa- és gyümölcstermesztés céljából. Erdősítéshez burkolt gyökerű, kétéves csemetét javasolt alkalmazni 3500 tő/ha sűrűségben. Az első 4–5 évben rendszeres gondozásra és vad elleni védelemre van szükség.
Alsószentiváni mintaterület – amit egy 73 éves állomány mutat
A Fejér vármegyei Alsószentiván határában található 0,4 hektáros törökmogyoró-állomány részletes vizsgálat alá került. A következő eredmények születtek:
- Átlagmagasság: 18,2 m
- Átlagos mellmagassági átmérő: 34,2 cm
- Körlapösszeg: 26,7 m²/ha
- Egyedszám: 290 db/ha
A koronaátmérő átlagosan 5,2 méter, de 2,3 és 10,5 méter között változott. A törzs- és koronaátmérő között mérsékelt kapcsolat figyelhető meg (R² = 0,59), ami elegendő alapot ad a növekedési modellalkotásokhoz is.
Faanyagként is van jövője
A török mogyoró fája ma még nem számottevő az iparban, de a múltban igényes, művészien megmunkált bútorok készültek belőle. Világos rózsaszínes árnyalata miatt „rózsafa” néven is ismerték. Sűrűsége és szilárdsága vetekszik a bükkével, ezért ideális alapanyag lehet a belsőépítészet, faburkolatok és különleges bútoralkatrészek világában.
Egészséges és értékes termés
A török mogyoró nemcsak szép, de finom és tápláló is. Termése fehérjében, rostban, vasban, foszforban és káliumban gazdag, E- és B-vitaminokban bővelkedik. Magas olajtartalma ellenére kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszerre, nem emeli a koleszterinszintet.
Nem véletlen, hogy az édesipar egyik kedvelt alapanyaga – „levantei mogyoró” néven is ismerik.
Miért lehet kulcsfontosságú fafaj a jövőben?
A klímaváltozás, a szélsőséges szárazságok, az új kártevők megjelenése mind olyan kihívások, amelyek új megoldásokat követelnek az erdészetben. A szárazságtűrő, gyorsan növő, sokrétűen hasznosítható fafajok – mint a török mogyoró – alkalmasak lehetnek az adaptív erdőgazdálkodás keretei között. A fafaj újrafelfedezése nemcsak gazdasági, hanem ökológiai értelemben is előrelépést hozhat.
Forrás és kép: Magyar Lajos, Ábri Tamás, Rédei Károly: Újra felfedezendő fafajaink egyike lehet a szárazságtűrő török mogyoró