Október végén és november elsején talál gazdára a hazai krizantémtermés döntő többsége. Idén az átlagosnál kevesebb, mintegy 14 millió szál krizantémot termeltek a magyarországi kertészetekben. Ennek ellenére a megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint lesz elég áru mind a cserepes, mind a vágott fajtákból – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Egy átlagos évben a nagyvirágú krizantémokból (Palisade, Creamis stb.) becslések szerint mintegy 12 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál talál vásárlóra. Emellett a csokros fajták – amik egész évben keresettek – és a cserepes fajták is választhatók.

Míg korábban messze a fehér színű volt a legkedveltebb, manapság már egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld és a kétszínű (kevert színű – piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) iránt.

Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, a Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ez az urnás sírhelyek megnövekedett arányának is betudható.

krizantém

Október végén és november elsején talál gazdára a hazai krizantémtermés döntő többsége – fotó: Lévai Zsolt/NAK


A krizantém a fejlődése során a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet kedveli. Bár idén nyáron nem volt nagyon tartós kánikula, de egyes napokon drasztikusan erős, 850 wattos fény is érte a növényeket, ami extrém terhelést jelentett. Továbbá a termelők dolgát az is nehezíti, hogy az EU – sokszor indokolatlanul – számos hatékony növényvédő szert tiltott be.

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést, feszes időzítést igényel. A termelők nagy része kiöregedőben van, és összetettsége, erős kitettsége miatt a fiatalabb gazdálkodók közül kevesen vágnak bele a krizantémtermesztésbe.


Magyarországon a krizantémtermesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző; jelentős termőterület például Dabas, Lajosmizse, Kecskemét és környéke, ahol a fehér változat a jellemző, míg Nyíregyháza és Szeged környékén az ellenálló krémfehér Creamist részesül előnyben.

Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés is, sajnos a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával. A klímaváltozás miatt általánosságban különösen fontos az, hogy a termelők ellenőrzött szaporítóanyagot használjanak, illetve hogy korszerű, környezetkímélő növényvédelmi megoldásokat alkalmazzanak. Mindemellett fontos lenne a hazai szaporítóanyag-ellátás erősítése, a kertészeti kutatások, nemesítés és fajtafenntartás újraszervezésével.


Forrás: NAK
Indexkép: Lévai Zsolt