A Balaton-felvidék lankáin ma már nemcsak szőlőt, hanem olajfát is találni. Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borásza több mint másfél évtizede kísérletezik az olajfa-termesztéssel. Tapasztalata szerint az északi part klímája kedvezőbb, mint sokan gondolnák – de így is csak a türelmes és körültekintő gazdáknak való ez a növény.
– Én 2007-ben kezdtem el vele foglalkozni – meséli Török Csaba. – Az első három kis olajfacsemetét Spanyolországból kaptam ajándékba. A háromból egyetlenegy maradt meg, mely elfagyott, mint a többi, de újra kihajtott, és ma már egy termetes fa.
Ez az újraéledés adta meg az ihletet, hogy komolyabban is próbálkozzon. A döntés mögött egyfajta személyes bizonyítási vágy is volt.
– Akkoriban sokan mondták, hogy a Balaton északi partja nem elég meleg a kékszőlőhöz. Én viszont hittem benne, hogy délebbi fajták is megélhetnek itt. Az olajfa pedig ennek lett a jelképe – ha megmarad, az bizonyítja, hogy a klíma alkalmas – mondja.
Jól sikerült az idei szezon is, középen jobbra Török Csaba – Fotó: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
„A Balaton-felvidék nem is olyan hűvös”
A borász éveken át gyűjtötte a helyi hőmérsékleti adatokat, mini időjárás-állomásokat telepített, és olasz oltványiskolákkal is megosztotta az adatokat.
– Tíz évre visszamenőleg vizsgáltuk a maximumokat, minimumokat, csapadékot. Kiderült, hogy ez a vidék nem is olyan hideg, mint gondolnánk – magyarázza.
A pince környékén ezért egyre több olajfát ültetett – először csak kísérletként, majd 2010-ben már nagyobb számban.
– Mind Toscánából jött, főként Leccino fajták voltak – idézi fel. – Aztán érkezett a kijózanodás: két év alatt kifagyott a 90 százalékuk.
A veszteség ellenére nem adta fel.
– Csalódás volt, de nem éltem meg kudarcként. Láttam, hogy néhány fa túlélt mindent. Azóta tizennégy különböző fajtával próbálkozom, és szerencsére, az utóbbi években már nem voltak fagykárok – mondja.
Raschel hálóval gyűjtik össze a bogyókat – Fotó: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
A siker titka: jó hely, jó idő, jó gyökér
A borász szerint az olajfa sorsa három dolgon múlik: az ültetés idején, a begyökeresedésen és a tájoláson.
– A legfontosabb, hogy a fa jól induljon neki a télnek. Aki jól ülteti el és szerencsés időben teszi, annak nagyobb az esélye, hogy fája teremni fog – magyarázta. – Erre leginkább déli, napsütéses lejtőn van esély. Ezek a helyek egyébként is a legjobb szőlőtermő területek. Ahol megül a hajnali pára, ott nem lesz olajfa – mondja. A tanúhegyeket mikroklimatikus szigeteknek tartja, ahol „százméterenként változik az éghajlat”.
„Nem ez lesz a jövő növénye – de lehet jövője”
Török Csaba szerint az olajfa nem válik Magyarország új fő kultúrnövényévé, de egyes területeken megélhet.
– Én óvatosabb vagyok, mint akik most vágnak bele. Milliókat buktam rajta, de ha fogadnom kellene, azt mondanám: inkább igen, mint nem – mondja mosolyogva.
Ma mintegy 120 olajfája van, de nem ültetvényben, inkább a pince körül és a dűlők útjai mentén sorakoznak.
– A fa termőképessége lassan alakul, mint a dióé. Van, amelyik háromévesen terem, de az igazi hozam tízéves kor után jön. Egy idős fám tavaly hatvan kilót hozott – meséli büszkén.
Kézzel, mint régen
A betakarítás ma is kézi munka.
– Nálam nincs gépesített szüret, kézzel és fésűvel szedjük le a bogyót. Ez nem a leggazdaságosabb, de romantikus – nevet a borász.
A termést Szlovéniában dolgoztatja fel.
– Nincs Magyarországon megfelelő prés. A szlovén malom ipari méretű, ott másfél órát dolgoznak a mi adagunkkal, és visszakapom az olajat. Saját feldolgozóba nem érdemes beruházni, sosem térülne meg – mondja.
Az így nyert extra szűz olívaolaj „2HA” márkanéven kapható, kis, egydecis kiszerelésben.
– Ez nem sütéshez való, inkább kóstoláshoz, salátákhoz. Ugyanazon a néven fut, mint a boraink – teszi hozzá.
A fa termőképessége lassan alakul, mint a dióé. Van, amelyik háromévesen terem, de az igazi hozam tízéves kor után jön – Fotó: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
„Nem mindenhová való”
A borász nem biztat mindenkit.
– Ha valaki olyan helyen él, ahol mínusz 15 fokos fagyok rendszeresen előfordulnak, ne is próbálkozzon. Ezért azt javaslom mindenkinek: először tegyen ki egy hőmérőt – tanácsolja. – Összességében, ha valaki jól választ területet, türelmes, és nem a gyors haszonért csinálja, akkor működhet a dolog. De fontos már a kezdetek kezdetén tudomásul venni: ez szerelem, nem üzlet – mondja végül Török Csaba.
Indexkép: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet