A 23. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik legnagyobb gépészeti kiállítója idén is az AXIÁL Kft. volt. A rendezvényen több díjat is kiérdemelt a társaság traktorcsaládokkal - és munkaeszközökkel egyaránt.

Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2016, Technika-Technológia kategóriájában az AXIÁL Kft. által forgalmazott CAMSO márkájú gumihevederes járószerkezet ért el első helyezést.

A CAMSO által gyártott gumihevederes járószerkezet a legegyszerűbb, leghatékonyabban alkalmazható technológia a piacon. Könnyen, gyakorlatilag egy kerékcsere ideje alatt adaptálható a traktor, vagy betakarítógép kerekeinek helyére.

Ahol másnak véget ér, a CAMSO-val szerelt traktoroknak és betakarítógépeknek ott kezdődik az út

Kísérletek bizonyítják, hogy a traktorok és kombájnok által okozta káros talajtömörödés mértéke 10 év alatt akár 20% hozamcsökkenést is eredményezhet. A CAMSO gumihevederes járószerkezetei megoldást kínálnak a káros talajtömörödés mértékének csökkentésére, és lehetővé teszik a munkafolyamatok optimális időben történő elvégzését.

2015-ben, a Camoplast Solideal utódjaként alakult meg a CAMSO, mely 4 kutatás-fejlesztési központtal rendelkezik, Belgiumban, Kínában, Kanadában és Srí Lankán. A cégcsoport több mint 7500 munkatársat foglalkoztat 100 országban. Remedellóban, Olaszországban létesítettek egy bázist, ahol csak a gumihevederes járószerkezetekre koncentrálnak. Több gépgyártó első számú beszállítója a vállalat, csak a legnagyobbakat említve az AGCO-csoport, a CLAAS és a CNH-csoport.

A gazdálkodók egységnyi idő alatt egyre nagyobb területet akarnak megművelni maximális hozam mellett. Ehhez nagyobb, nehezebb gépekre van szükségük. Ez a tendencia azonban nagyobb talajtömörödést eredményez, amely a talajszerkezetet javító további munkamenetet kíván. … A CAMSO gumihevederes járószerkezete 30-80 százalékkal csökkenti a talajnyomást a gumiabroncshoz viszonyítva.” – Andrea Pavan, a CAMSO regionális értékesítési vezetője.Fendt és CAMSO járószerkezet

Mi történik, ha hagyományos gumiabroncsot használunk a földeken?

A hagyományos gumiabronccsal szerelt traktorok hajtott kerekei 10-15 százalékos kerékcsúszással (szlippel) dolgoznak. A szlipnél a gumiabroncs köpeny körme megemeli a felső talajréteget, feldobja, ami leesve egyenletesen terül el. A laza réteg alatt a csúszó kerékabroncsok kapaszkodó körmei megroppantják az alatta lévő réteget, ezáltal a talajrészek egymáshoz tapadnak. A gumiabroncs a felfekvő felületével és a traktor tömegével párosulva már kedvezőtlen mértékű tömörödést okoz a talajszerkezetben. A tömörödés megakadályozza a növények ideális gyökeresedését, a talajnedvesség nem tud a mélyebb rétegekbe szivárogni, ami belvíz kialakulásához vezethet, ezek a hatások pedig a termésátlag csökkenését eredményezik. A 10. évre akár közel 20%-kal is csökkenhet az adott terület termőképessége. A már kialakult talajkárosodást pedig csak intenzív mélyműveléssel, jelentős ráfordítással lehet helyre hozni.

Mi a megoldás?

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott CAMSO gumihevederes járószerkezet csökkenti a káros talajtömörödés mértékét, valamint gazdaságos gépüzemeltetést, fenntartható gazdálkodást tesz lehetővé. A járószerkezetek alkalmazásával mostoha körülmények között is megvalósulhat a betakarítás, a károk minimalizálása mellett. A befektetési költség komoly volument képvisel, azonban az elmúlt néhány év során tapasztalt extrém időjárási körülményeket szem előtt tartva, a beruházás biztosan megtérül.

Mennyi idő az üzembe helyezés?

A CAMSO által gyártott járószerkezetek univerzálisak. Felszerelhetők traktorokra és kombájnokra, bizonyos feltételek teljesülése mellett átrakhatók kombájnról traktorra. Alapesetben a járószerkezet egyszerűen a traktor vagy betakarítógép kerekeinek helyére adaptálható. A felszereléshez egy közbetét tárcsa szükséges, mely a kerékagyra kerül rögzítésre. A közbetét tárcsa átalakítja a kerékagy furatképét a járószerkezet furatképére, valamint megfelelő távolságot biztosít a gumiheveder és a gép alváza között. A rögzítő csavarok megfelelő nyomatékkal történő lehúzását követően a gép azonnal munkába állítható. Tehát gyakorlatilag egy kerékcsere ideje alatt megvalósítható az átszerelés.

Hogyan működik a járószerkezet?

A járószerkezet meghajtása a traktor vagy betakarítógép kerékagyáról történik, a gumiheveder belső fogazású felületén keresztül. Egy adott pillanatban – konstrukciótól függően – 7-10 ponton kapcsolódik a meghajtó kerék a hevederhez, biztosítva ezzel a megfelelő mértékű nyomatékátvitelt. A heveder feszítése hirdraulikus, a gép hidraulikus rendszeréről egy gyorscsatlakozóval ellátott tömlő segítségével megvalósítható. A gyárból előfeszített állapotban kerül a felhasználóhoz. A feszítőgörgők és futógörgők felülete gumírozott és a futógörgők egy gumiba ágyazott csatlakozó ponton kapcsolódnak a járószerkezet vázához, mely egyenletesebb talajkövetést, puhább futást eredményez. Konstrukciótól függően 2, 3 és 4 futógörgővel szerelt járószerkezet érhető el a kínálatban. Egyszerű a karbantartás, hiszen csak egyetlen zsírzópont van oldalanként.

További információkért forduljon bizalommal az AXIÁL Kft. szakembereihez!