Ha ünnep, akkor töltött káposzta! De vajon lehet még tökéletesebb? A legjobb természetesen, ahogyan a nagymamánk készíti! De ha nekünk magunknak kell megfőzni, akkor van egy titkos hozzávaló, aminek a segítségével a klasszikus magyar kedvencből igazi ízorgia lesz!
A töltött káposzta története – avagy honnan indult a magyar családok kedvence?
A töltött káposzta nemcsak egy étel, hanem igazi családi hagyomány, melynek eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza. A török hozták be hozzánk, akik kezdetben még sáfránnyal fűszerezték, a paprikát csak később ismertük meg. Azóta viszont minden családnak megvan a maga titkos receptje – és persze mindenki szerint az övé a legjobb!
És most jön a nagy titok: a lángolt kolbász!
Bár minden család a saját receptjére esküszik, most lerántjuk a leplet a töltött káposzta igazi titkos fegyveréről: a lángolt kolbászról! Igen, jól olvastad! Ha a töltelékbe egy kevés lángolt kolbászt is csempészel, a végeredmény olyan lesz, hogy abból még a legnagyobb séfek is repetát fognak kérni!
A kolbász pikáns, füstös íze egészen új dimenziót ad a hagyományos tölteléknek. Próbáld ki, és meglátod: a dicséretek nem maradnak el!
Mitől lesz még tökéletes a töltött káposzta?
- Minőségi savanyú káposzta – hisz ez az alapja mindennek!
- Füstölt hús – oldalas vagy tarja, mindegy, csak jó szaftos legyen!
- Jóféle rizs – ne spórolj a minőségen!
- Szalonna és vöröshagyma – a magyar konyha elmaradhatatlan párosa.
- Friss fűszerek – só, bors, pirospaprika és akár egy kis kapor is mehet bele.
Kipróbált recept: így lesz ellenállhatatlan a töltött káposztád
Hozzávalók:
- 1 fej savanyú káposzta
- 1 kg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg rizs
- 1 szál lángolt kolbász
- 40 dkg füstölt sertésoldalas
- szalonna
- só, bors, pirospaprika
Keverd össze a rizst, darált húst, hagymát, fokhagymát, fűszereket és a darált lángolt kolbászt. Töltsd meg a káposztaleveleket, pakold az edénybe, szórd közé a füstölt húst és szalonnát, öntsd fel vízzel, és főzd lassú tűzön másfél órán át. Ha kész, tejföllel és friss kenyérrel tálald!
Plusz tipp: minél többször melegíted, annál finomabb!
Ne feledd, a töltött káposzta másnap, sőt harmadnap is csak finomabb lesz! A titok tehát egyszerű: lángolt kolbász, minőségi alapanyagok, és egy csipet türelem – így lesz a te töltött káposztád is igazi családi legenda!

Már a látványától is megéhezel te is? – Fotó: Shutterstock
Erre nagyon figyelj a töltött káposzta készítésekor
A káposztát érdemes főzés előtt megkóstolni. Akkor jó, ha a szálas savanyú káposzta és a káposztalevelek is ropogósak, enyhén sárgás színűek, és nincs semmilyen utóízük. Ha túlságosan savanyúnak érezzük, érdemes kimosni tiszta vízzel. A káposztalevelekből érdemes kivágni a vastagabb ereket. Ha túlságosan nagy a levél, vágjuk félbe, vagy negyedbe, és úgy töltsük meg a töltelékkel.
Igazán finom lesz a töltelék, ha vegyes hús kerül bele. Tehetünk bele sertést, marhát, pulykát, szalonnát és persze kolbászt. A kerek szemű rizstől krémesebb lesz a töltelék, mint a hosszú szeműtől.
A só és a bors mellett nagyon jó ízt ad a töltött káposztának a babérlevél, a borsikafű, a petrezselyem, a kapor, a fokhagyma és a pirított hagyma.
A töltött káposzta kerülhet fazékba, cserépedénybe, tűzálló tálba. Fontos, hogy alul vágott káposzta legyen, erre kerüljenek a húsok és a töltött levelek, legfelülre pedig mindig káposzta kerüljön. A töltött káposztát mindig lassú tűzön főzzük. Közben ne kevergessük, csak rázogassuk, hogy ne essen baja a töltelékeknek. A tejfölt tálalás után, a tányérban tegyük rá, hiszen anélkül hosszan el tudjuk tárolni a hűtőszekrényben.
Mindenkinek nagyon finom töltött káposztát és jó étvágyat!