Beújított a John Deere: önvezető technológia traktorokba
A John Deere cégóriás, amely nemcsak traktorokban erős, 250 millió dollárért felvásárolta a Szilikon-völgyben, 2017-ben alapított Bear Flag Robotics start-up vállalkozást, amely kimondottan mezőgazdasági traktorokhoz való, önvezető technológiák fejlesztésével foglalkozik.

önvezető gép

Szélesebb önvezető traktorkínálattal rukkol elő a John Deere – fotó: www.bizjournal.com

Drónok harca – A MATE spéci kísérletbe kezdett a rizsföldek fölött (PR-cikk)
Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén. A fő cél az, hogy a drónok szemével részletesen fel tudják mérni a fejlődő rizstövek pillanatnyi állapotát, és minél hamarabb ki tudják mutatni, hogy hol bukkanhat fel a rizsföldeket érintő járványos barnulás.

drón

Drónos kísérlet a rizsföldön – fotó: Babák Zoltán

Gyógyul a lízingpiac – a mezőgazdasági gépek meglepően jól teljesítenek
Látványos emelkedés tapasztalható a lízingpiacon 2021 második negyedévében, de a járvány előtti szintet még nem érte el a finanszírozás mértéke. Az igények ráadásul nagyon egyenlőtlenek.

Az agrárgépek finanszírozása folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, a koronavírus-járvány sem befolyásolta számottevően – fotó: Agroinform/Gáspár Elizabet

Modern növénytermesztés: a munka nehezét robot végzi
Dél-Koreában egy mindenes üvegházi robotot avattak fel. Emel, szállít és megsemmisíti a kártevőket. A robot mozgását a 20 cm mélységben a föld alá épített mágneses kábelek vezérlik.

üvegház

A mindenes robot emel, szállít és megsemmisíti a kártevőket – fotó: pixabay.com

Hozza ki a legtöbbet minden egyes hektárjából a Climate FieldView segítségével! (PR-cikk)
Vegyen részt a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztési pályázatban, és aknázza ki a technika vívmányait a magasabb termésért! A tábláit Ön ismeri a legjobban, a Climate FieldView viszont segít az adatokat kézzelfogható információkká alakítani, ezzel támogatva a mindennapos döntései meghozatalában.

kombájn

Kombájn a szántóföldön, munka közben adatokat gyűjtve – fotó: Bayer CropScience

Tűpontosan közlekedő „zöld” traktorok lephetik el Magyarországot – állami támogatással
Minden gazdasági ágazatban egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció és az automatizáció, sőt azok a szektorok, cégek, amelyek nem tartanak lépést a fejlődéssel, lemaradnak, versenyképtelenebbé válhatnak. A mezőgazdaság is rákapcsolt, egyre inkább automatizálttá válik a szektor, sőt már az űrtechnológia is helyet kapott az ágazatban.

kombájn

Ma már gyakran táblaképekről irányítható gépek dolgoznak a búzatáblákon is és végzik például az aratást – fotó: Axiál

Mindegy, hol gazdálkodsz, egy jó talajlazítóra neked is szükséged van (PR-cikk)
A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalpréteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata, és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Quivogne SSDR BIG a legnagyobb igénybevételre

Egyszerűbbé válik a drónpilóták élete
Frissítették és új funkciókkal bővítették a HungaroControl mobilalkalmazását, már böngészőből is elérhető a Mydronespace. A jogszabályi előírások alapján 2021. július 31-től a drónozók lakott területen kívül kizárólag a mydronespace mobilapplikáció segítségével reptethetik a pilóta nélküli légi járművet.

Egyre fontosabb szerep jut a drónoknak a mezőgazdaságban – fotó: pixabay.com

Újdonság! Zaffrani sorfüggetlen napraforgó-adapter a KITE-nél! (PR-cikk)
2021-től új adaptercsaláddal bővült a KITE Zrt. kínálata. A John Deere vágóasztalok és a NAS, Geringhoff, Oros, Zurn adaptermárkák mellett immáron az olasz gyártású Zaffrani sorfüggetlen napraforgó-adapter is elérhető a KITE Zrt. portfóliójában.

adapter

A megdőlt napraforgó is jól vágható a Zaffrani adapterrel.

Ezt a pick-upot kemény munkára tervezték! – Isuzu D-Max teszt
Szerkesztőségünk az Isuzu D-Max legjobban felszerelt, LS Plus modelljét kapta meg tesztelésre. Nézzük, hogy teljesített a pick-up városban és terepen!

isuzu

Az Isuzu D-Max városban és terepen is kiválóan boldogul.

Amikor azonnal kell egy megbízható gép, itt a segítség! – Interjú (PR-cikk)
A Hanki-Ker Kft. 25 éve forgalmazza a Güttler gépeket, de további ismert márkák is kapcsolódnak a céghez. Interjúnkban Kisbodri Gábor tulajdonos ügyvezető igazgatót kérdeztük a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

güttler

Müthing a szántóföldön – fotó: Hanki-Ker Kft.

Egy traktor száz feladatra: kommunális munkák és a gyümölcsös művelése egy géppel! (PR-cikk)
Boldogkőváralja többcélú erőgépe egy 50 lóerős Zoomlion traktor, amelyet maximálisan kihasznál az önkormányzat.

traktor

Szárzúzás a település mellékútjai mentén – fotó: Agroinform.hu

Özönvízben is megmentett termés, több megtakarítás: ezért fontos a jó kombájngumi! (PR-cikk)
Már második éve kínozza lezúduló özönvíz a gazdákat aratás idején, miközben az érzékeny kalászos terményeknek minden késlekedés veszélyes a gombabetegségek miatt.

kombájn

Tonnákban mérhető pluszt jelenthet a megfelelő típusú kombájngumiabroncs, az ellenőrzött keréknyomás, valamint az időszakos átvizsgálás — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Itt az új CLAAS kombájn! Tényleg nagyon klassz
A CLAAS bemutatja a TRION-t, az új középkategóriás betakarítógépét. Új szalmarázóládás és hibrid betakarítógépek a CLAAS-tól.

Kényelmes vezetőfülke a CLAAS TRION-ban – fotó: dam.claas.com

A DEUTZ-FAHR új 5-ös traktorsorozata tele van lehetőséggel! (PR-cikk)
A tökéletes kiszolgáló traktor Európa egyik leggyorsabban növekvő szegmense számára. Az új 5-ös sorozatával a DEUTZ-FAHR túllépett a pusztán a Stage V kibocsátási előírások teljesítéséhez szükséges változtatásokon.

DEUTZ-FAHR 5-ös traktor – fotó: Dorker Kft.