A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete. A talajlazító-választásnál sokan sokféle szempontot vizsgálnak. Ilyen például a vázszerkezet erőssége, a vázmagasság, a lezáró henger és a kiegészítő lehetőségek listája.

Quivogne talajlazító

Quivogne SSDR BIG a legnagyobb igénybevételre

Beruházás előtt fontos megnézni a kiszemelt lazítónál, hogy mennyire erős kivitelű, hiszen lehet 5 késes lazítót 150 és 350 LE-s traktor után is ajánlani. Normális esetben az adott kereskedő nem ugyanazt a gépet ajánlja ehhez a kettő erőgép-kategóriához, mert akkor az egyiknél komoly problémák merülnének fel. A Quivogne-nál az SSDR lazítók az erőgépigény szerint 6 osztályba sorolhatók, úgy mint:

• SSDR L: 60 – 150 LE

• SSDR M: 100 – 190 LE

• SSDR S: 130 – 230 LE

• SSDR: 170 – 450 LE

• SSDR XL: 200 – 470 LE

• SSDR BIG: 250 – 500 LE

A talajlazítók elérhetők 5-13 késes kivitelben, 2-6 m munkaszélességben. A legnagyobb kivitelű gépek rendelhetők felhajtható szárnyrészekkel is, amely megkönnyíti a közúti szállítást.

Hogyan válasszunk talajlazítót?

Fontos a kiválasztásnál a vázmagasság, így az átömlési keresztmetszet

Néhány gyártó úgy ajánlja a lazítót, hogy milyen mélyen lehet vele dolgozni. Ez az adat kissé félrevezető, hiszen 80 cm-es vázmagasságnál is lehet (elméletileg) 55 cm munkamélységet elérni, de nagy az esélye az eltömődésnek. Nem mindegy, hogy ha 50-55 cm mélyen dolgozunk, akkor még mekkora szabad rész van a vázig, 30 vagy 50 vagy 65 cm? A Quivogne SSDR S lazító vázmagassága például 80 cm, az SSDR XL már 95, míg a BIG már 115 cm vázmagassággal rendelkezik.

Quivogne SSDR lazító

Quivogne SSDR XL és a jó öreg Rába traktor

A robusztusságon és a vázmagasságon kívül az alapfelépítés a több kategóriába osztott SSDR lazítóknál egyébként hasonló. Két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazító kések repesztik a talajszelvényt. A lazító késen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig.

talajlazító

SSDR L kivitel a kisebb erőgépekhez

A lezáró henger nagyon fontos kérdés a talajlazítóknál

Lehet akármilyen geometriájú a kés, akármilyen elrendezésű a keret, ha a felszín lezárása nem optimális, akkor a lazítással sok vizet tudunk a talajból elveszíteni és több lesz a kár, mint a haszon. Az alapkivitelű henger a Quivogne-nál a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni.

Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert túl száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok.
ékgyűrűs henger

A kisebb típusokhoz mechanikusan állítható tandem ékgyűrűs henger

A hazai próbák során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség-vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre.

A hazai próbák során dolgoztunk már nagyon nedves talajon – ami nem jó, de kényszerből előfordul – és a henger nem ragadt. Dolgoztunk már igen laza, szinte homokos talajon is – amely előfordulhat, ha például többször ment a lazító előtt tárcsa vagy grubber a forgóban – és a henger mindig forgásban volt. Amíg a henger nem tolja meg a földet, addig tudunk dolgozni. És ha a gép nem áll, akkor termeli a pénzt és megéri az árát!

Az új fejlesztésű duplasoros ékgyűrűs henger elérhető az SSDR S típustól felfelé, tehát a 150 LE feletti traktorok mögé választott lazítókhoz.
Quivogne talajlazító

SSDR BIG tandem ékgyűrűs hengerrel

Az opciók között szinte kötelező az oldalsó terelőlemez, amely a bakhátmentes munkáról gondoskodik. Nem érdemes rajta spórolni, mert egy gépberuházás hosszú távra szól és a minőség visszahozza az árát.

A Quivogne igen széles kínálattal rendelkezik a talajlazítóknál is. Az említett SSDR típusokon kívül tudunk adni szőlészetek, gyümölcsösök részére speciális felépítésű 1-2 késes lazítót. A nagygazdaságok részére elérhetők a V-SUB vontatott típusok akár 16 késes kivitelig. Érdemes megemlíteni a függesztett SCD típust, amely a ráépített 3-pont függesztés miatt egyéb munkagéppel, például tárcsával, grubberrel vagy vetőgéppel együtt is használható.

Tekintse meg az akciós ajánlatot ide kattintva!

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem keresse kiemelt kereskedelmi partnereinket vagy gyári képviselőnket.

Bővebb információ:

Gazsi Zsolt:
06/30 558 4918

Szeredai Jenő:
06/70 385 7891

Korsós Péter:

06/70 305 7092

www.quivogne.hu