A munkagép nagy teljesítményre képes, alkalmas sekély talajelőkészítésre, takarónövények bedolgozására, szármaradványok kezelésére és gyomirtásra.

A láncos tárcsa koncepciója Ausztráliából származik és a Kelly Engineering nevéhez kötődik. Nevét onnét kapta, hogy a hagyományos tárcsa esetében megszokott tengelyek, vagy gerendelyek helyett a tárcsák átlósan, egy láncon helyezkednek el, ami nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé.

láncos tárca

A Kelly láncos tárcsája Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n is bemutatkozott – fotó: Horváth Attila

A láncok ferde elrendezésének – és a lehetséges gyors haladási sebességnek – köszönhetően a tárcsák nemcsak bekeverik a tarlómaradványokat, hanem szét is zúzzák a növényi maradványokat, sokkal hatékonyabban dolgoznak tehát, mint a hagyományos tárcsák.

Sokáig csak az ausztrál kontinensen élő gazdák élvezhették a konstrukció előnyeit, néhány éve azonban Európában is elérhető az innovatív munkagép, mely a talaj felső rétegét műveli meg, így alkalmas a párologtatás csökkentésére. Egyébként Ausztráliában is éppen a vízhiányos területeken való munkavégzésére fejlesztették ki az eszközt, amely a különféle talajtípusokra és munkaigényekhez adaptálható a más és más kialakítású tárcsák cseréjével.

Mivel kevés benne a kopóalkatrész, ezért hosszú élettartamú.