Te melyik vizet szereted jobban, a szénsavas vagy a szénsavmentes változatot? A szénsavas víz sokak kedvence, azonban nem árt óvatosnak lenni vele. Ugyanis egyes bélrendszeri betegségekben szenvedőknél komoly problémákat okozhat.
Ezért fontos vizet inni
A víz fogyasztása jóval fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Éppen ezért nem árt, ha nem várjuk meg, amíg szomjasnak érezzük magunkat, hanem még akkor iszunk vizet, amikor szervezetünk nem jelzi annak szükségét. Különösen meleg időjárás, fizikai megterhelés és aktív mozgás idején kell odafigyelni erre. A vízfogyasztás jót tesz a vérkeringésünknek, segít, hogy a szívünk hatékonyabban pumpálhassa a vért, oxigént és más fontos tápanyagokat szállítva sejtjeinknek. Ezen kívül segít a veséinknek, hiszen megakadályozza a vesekövek kialakulását azzal, hogy hígítja a vizeletet. Ezáltal az abban található sók és ásványi anyagok nehezebben állnak össze.
De segít a nyálkahártyák nedvesen tartásában, így még a légúti fertőzések is nehezebben támadhatnak meg bennünket. Egy felnőtt ember testtömegének több mint felét a víz teszi ki. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük a dehidratációt. Ha nem iszunk elég vizet, az ugyanis nagyon sok mindenre lehet negatív hatással. Például, amikor szomjasak vagyunk, könnyebben hat ránk a stressz is.
Segít például az asztma, a különféle szembetegségek, a menstruációs zavarok, a fejfájások esetén is. Ez a reggeli szokás még a magas koleszterinszintet is képes idővel csökkenteni és a fizikai fájdalmat is enyhíti. Egyes kutatások szerint segít a különféle gyomorbántalmak enyhítésében és a székrekedést is jól tudja kezelni.
Ha nem iszunk eleget, a bőrünkön is meg fog látszani, hiszen fáradt és fakó lesz. A ráncok is könnyebben el fognak mélyülni, és esztétikailag sem lesz túlságosan vonzó a megjelenésünk. A víz tehát igazán jó barátunk. De a szénsavas vízzel már nem egészen ez a helyzet.
Ezért kell vigyázni a szénsavas vízzel
Amennyiben IBS-ben vagy refluxban szenvedünk, gyakran tapasztalunk puffadást, vagy egyéb, gyomor-bélrendszeri tüneteket, akkor jobb, ha kerüljük a szénsavas vizet, hiszen az fokozni fogja a tüneteket. Sőt, akár ki is válthatja azokat, mivel több gáz kerül a gyomrunkba. Különösen óvatosnak kell lenni azokkal a szénsavas vizekkel, amelyek mesterséges édesítőszereket és cukrokat tartalmaznak, hiszen ezek is fokozhatják az érzékeny emésztőrendszerben kialakuló tüneteket.
Nem mindegy, melyik vizet választod
De az ásványi anyagok minősége szempontjából is bőven akad különbség egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között. Éppen ezért, egyáltalán nem mindegy, hogy a felnőttek és a gyermekek mekkora és milyen ásványianyag-tartalommal rendelkező vizet fogyasztanak.
A természetes ásványvíz emberi fogyasztásra szánt víz, melynek számos feltételnek kell megfelelnie. Például nem tartalmazhat olyan mennyiségben mikroorganizmust, parazitát, kémiai- vagy fizikai anyagot, ami az egészségre veszélyt jelenthet. Magyarországon közel száz kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet.
Tudatosan válasszuk ki, milyen vizet iszunk. Fotó: Shutterstock
Az ásványvizek nem csupán a szervezet folyadékpótlását szolgálják, hanem annak elektrolitpótlását is, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. A legfontosabb ilyen nyomelemek a kalcium, kálium, magnézium, nátrium, valamint klór, vas, cink, foszfor, fluor, jód és szilícium. Ezek pedig a víz ízét is meghatározzák.
A vezetékes ivóvíz minőségéről az üzemeltetőtől, az illetékes népegészségügyi szervtől, illetve a települési önkormányzattól kérhető felvilágosítás. Ha rendszeresen fogyasztunk ásványvizet, inkább az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizeket érdemes választanunk, és egyáltalán nem tanácsos hosszú időn keresztül ugyanazt a fajta ásványvizet inni. A gyermekek esetében is nagyon oda kell figyelni a megfelelő víz kiválasztására. Számukra alacsony ásványianyag-tartalmú víz (maximum 500-600 mg/l) fogyasztása javasolt.
Az 1000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizek a fokozott ásványianyag- és folyadékvesztés gyors pótlására alkalmasak, így ezeket inkább csak a nyári hőségben és intenzív sportolás vagy fizikai munkavégzés közben fogyasszuk. Arra is ügyeljünk, hogy a már megnyitott palack hűtés nélkül maximum 1-2 napig fogyasztható, a bontatlan palackokat pedig száraz, hűvös helyen tanácsos tárolni.
A víz maga az élet, ezért érdemes tudatosan fogyasztani.