A rozmaring a fűszerek királynője, de csak ha túléli a telet! Ahhoz pedig, hogy jövőre még szebb legyen, mint idén, tudnod kell, hogyan teleltesd!

Így teleltesd a rozmaringot

Ha egyszer kipróbáltad a friss rozmaringot a sült húsokhoz vagy egy mediterrán fogáshoz, onnantól nem is érted, hogy bírtad nélküle! De a magyar tél bizony nem a rozmaring kedvence: eredetileg a napsütötte Földközi-tenger partjairól származik, ahol a hó maximum a mesekönyvekben létezik. Itthon viszont néha még áprilisban is meglephet minket egy kiadós havazás! Akkor hát hogyan marad életben a kedvenc fűszernövényed?

A rozmaring félig télálló növény, ezért vigyázni kell rá, hiszen az adott évben ültetett palánta kifagyhat. Ilyenkor télen csökkentsük le az öntözés mennyiségét, de ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a talaja.


A rozmaring nem szereti a mínuszokat, de szerencsére nem is olyan kényes, mint gondolnád. Az első és legfontosabb: ne hagyd kint a szabad ég alatt a cserépben nevelt rozmaringot! Amint az éjszakai hőmérséklet tartósan 5°C alá süllyed, irány egy világos, hűvös hely! Ez lehet egy lépcsőház, egy fűtetlen veranda vagy akár a garázs ablaka. A lényeg: fény legyen, de fagy ne!

Amennyiben a rozmaringunk az ágyásban van, csomagoljuk fóliába, amelyen lyukakat hagyunk, ahol lélegezhet. Vigyázzunk, hogy ne törjük meg az ágakat, és hagyjunk elegendő helyet számukra. A fagymentes napokon locsoljuk, ne hagyjuk kiszáradni. A téli időszakban sem kell lemondanunk a friss rozmaringról, hiszen nyugodtan vághatunk ágakat ilyenkor is a növényről.

Öntözés? Csak óvatosan!

Télen a rozmaring szinte alszik, ezért kevesebb vizet igényel. Ha túlöntözöd, a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak! Elég, ha 2-3 hetente egy kicsit megöntözöd, de csak akkor, ha a földje már teljesen kiszáradt. A túl sok víz télen a rozmaring legnagyobb ellensége!

Ha a rozmaringod a szabadföldben díszeleg, a télállóbb fajtákat válaszd (ilyen például a 'Arp' vagy a 'Blue Spires'). Őket is érdemes védeni: takarás avarral, fenyőkéreggel vagy szalmával! A fagyos szelek ellen pedig egy kis jutaszövet vagy agrárfólia csodákat tehet. A lényeg, hogy ne fülledjen be alatta a növény, és a napfényhez is jusson, amikor csak lehet!

Miért éri meg ennyit pepecselni vele?

Mert a rozmaring nemcsak illatos, hanem szuper egészséges is! A friss hajtásokból készíthetsz teát, ami segít a migrén és emésztési gondok ellen, de a rozmaringos hajöblítő is igazi csodaszer a korpa ellen! És persze, a vasárnapi sült hús sem az igazi rozmaring nélkül.

Sőt, ha ügyesen telelteted, a rozmaring még a karácsonyi asztalon is ragyoghat! Egy kis masnival átkötve, vagy mini koszorúként feldíszítve garantáltan feldobja az ünnepi hangulatot – és még főzni is lehet vele!


rozmaring cserépben

Ha jól telelteted, jövőre még szebb lesz a rozmaring. – Fotó: Shutterstock

Így gondozd a rozmaringot

A rozmaring sűrű, bokros növény, gyökere elágazó, levelei pedig tűszerűek és csodás az illatuk. A rozmaring nagyon könnyen termeszthető, akár kertben, akár cserépben. Nem csak illatos és finom, de szép is, így a kertünk dísze is lehet egyben. A rozmaring dugványról, vagy magvakkal is szaporítható. A magvakat vetés előtt áztassuk vízbe néhány órára. Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, és ezt mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik, ültessük át virágföldbe.

Úgy is szaporíthatjuk, hogy 10–15 cm hosszú hajtásairól eltávolítjuk az alsó leveleket, és beletesszük azokat egy pohár vízbe. Miután megjelennek a gyökerei, ültessük el nedves homokba. A növény leveleit folyamatosan szedhetjük. A tűket húzzuk le a szárról, és aprítva használjuk fel. Könnyen meg is szárítható és le fagyasztható. Ha a fagyasztás mellett döntünk, az egész ágat tegyük a mélyhűtőbe, és úgy húzzuk majd le a leveleket róla.

A rozmaringról megéri gondoskodni!