A WHO 2015 októberében a feldolgozott húsokat rákkeltőnek minősítette, a dohánytermékekkel és az azbeszttel azonos csoportba sorolva azokat. Most brit kutatók azt javasolják, hogy az Egyesült Királyságban legyen kötelező a figyelmeztető felirat ezeknek a termékeknek a csomagolásán.
A tudományos háttér
Az alapvető mechanizmus a következő: a feldolgozott húsokban gyakran használnak nitriteket tartósításra és a szín‑állag fenntartására. Ezek a vegyületek a szervezetben sejtkárosodást okozhatnak, és hosszú távon növelhetik a vastagbélrák esélyét.
A Cancer Research UK honlapján az olvasható, hogy a feldolgozott húsok olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek károsítják a bél nyálkahártyáját, ezáltal magasabb a rák kialakulásának kockázata.
Egy kutatás szerint ha valaki naponta 80 g feldolgozott húst eszik, akkor kb. 32 %-kal nő a vastagbélrák kialakulásának esélye a napi 10 g‑ot fogyasztó emberekhez képest.
A brit felhívás
Ezért a tudósok most levelet írtak Wes Streeting brit egészségügyi miniszternek, kérve, hogy
• azonnal tegyék kötelezővé a figyelmeztető feliratokat a csomagolásokon, a cigarettánál megszokott feliratokhoz hasonlóan;
• fokozatosan szüntessék meg a nitritek használatát a feldolgozott húsokban.
Állításuk szerint az elmúlt évtizedben az Egyesült Királyságban kb. 54 000 vastagbélrákos eset köthető a nitriteket tartalmazó feldolgozott húsokhoz, ami kb. 3 milliárd fontot jelentett az egészségügyi költségeket tekintve.
Az ellenérvek
A brit egészségügyi minisztérium közlése szerint azonban az élelmiszer-biztonsági hatóság álláspontja szerint nem bizonyított egyértelműen a nitritek és a rák közötti összefüggés.
Forrás: divany.hu