A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) idén nyáron országos razziát tartott a nyári szezon legforgalmasabb vendéglátóhelyein. A vizsgálatok során strandbüfék, fesztiválokon kitelepülő árusok és fagylaltozók kerültek górcső alá, a cél pedig a fogyasztók biztonságának garantálása, valamint a higiéniai normák betartásának ellenőrzése volt. Az eredmény megdöbbentő:
több mint 37 millió forintos bírságot szabtak ki, 33 hely működését korlátozták, és közel 1200 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Higiéniai rémálmok a strandbüfék mélyén
Az ellenőrök által feltárt hiányosságok legnagyobb részét a higiéniai problémák tették ki. Az ellenőrzött egységek 15 százalékánál tapasztaltak koszos munkafelületeket, súlyosan szennyezett hűtőket, nem megfelelő kézmosási lehetőségeket és elhanyagolt takarítási körülményeket. Több vendéglátóhelyen a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolása is hiányzott.
Volt olyan eset is, amikor egy büfében rágcsálóürüléket, sőt, egy egértetemet is találtak az ellenőrök. Azonnal értesítették a rendőrséget és az önkormányzatot, az egységet bezárták, az ott tárolt élelmiszert pedig azonnal kivonták a forgalomból.
Fotó: NKFH
Romlott termékek és félretájékoztatott vendégek
Az allergénekkel kapcsolatos tájékoztatás az ellenőrzött helyek több mint 8 százalékánál nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, és számos fagylaltozó elmulasztotta feltüntetni a mesterséges színezékekre vonatkozó figyelmeztetéseket is.
Fesztiválokon is akadt bőven probléma: egyes kitelepült árusoknál több tíz kilogrammnyi romlott, vagy ismeretlen eredetű, jelöletlen élelmiszert kellett azonnal elkobozni. Ugyanakkor pozitív példákat is találtak: akadtak olyan rendezvények, ahol példaértékű tisztaság és szabályos működés fogadta az ellenőröket.
Komoly következmények
A nyári akció során összesen 1195 kilogrammnyi élelmiszert vontak ki a forgalomból, 356 tétel esetében. 217 hatósági eljárás indult, és 37 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki. Az NKFH szerint ezek az intézkedések nemcsak a fogyasztók egészségét védik, hanem hosszabb távon a vendéglátóipar higiéniai színvonalának emelkedéséhez is hozzájárulnak.
A cél: biztonságos nyaralás mindenki számára
Az NKFH és a kormányhivatalok célja az volt, hogy a nyári szezonban minden vendég biztonságosan élvezhesse a strandokat, fesztiválokat és nyári programokat. Az ellenőrzések eredményei azt mutatják, hogy bár sok hely megfelel a követelményeknek, még mindig túl sok helyen fordulnak elő súlyos hiányosságok. A hatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóegységek ellenőrzésére.
Forrás: NKFH
Indexkép: Pixabay