Kezdő kertészként sokan szembesülnek azzal, hogy zöldségeik a különböző tápanyaghiányok miatt nehezen fejlődnek. A jó hír, hogy maga a kert is kínál megoldást: könnyen elkészíthető ázalékokkal és természetes „permetszerek"-kel erősebbé és ellenállóbbá tehetők a növények.
A vegyszermentes kertészkedés első évei gyakran próbálgatásokkal telnek
Nem egyszerű egészséges termést nevelni, különösen a hőség és kártevők idején. Azonban ha a kertedben helyet hagysz a természetes növényzetnek is, számos lehetőséget nyújtanak az ázalékok. Ezek egyszerűen elkészíthetők, és hatásuk meggyőző.
Az ázalékok lényege, hogy növényekből nyert, tápanyagban gazdag kivonatokat juttatunk a talajba.
Ezek foszfort, magnéziumot, káliumot, vasat és nitrogént tartalmaznak, amelyek segítik a növények fejlődését. A lebomló növényi anyag humuszképző hatású is, ami javítja a talaj állapotát. Sok alapanyag eleve megtalálható a kertben, így az ázalékkészítés egyszerre praktikus és költséghatékony.
Az ázalékok előállítása nem bonyolult, sőt többféle növény is kombinálható – fotó: Pixabay
Miből készíthetsz ázalékot?
Számos gyógynövény, fűszernövény és „gyomnövény" használható hatékonyan a kertedben. Rendszeres alkalmazásukkal a vegyszerek is mellőzhetők. Íme néhány jól bevált recept a természetes kertápoláshoz.
Csalánlé
Ez az egyik legismertebb és legegyszerűbb természetes permet. A csalán gazdag káliumban, magnéziumban, nitrogénben, foszforban és vasban, de vitaminokat és szerves savakat is tartalmaz. Rendszeres használatával a növények látványosan erősödnek.
Fűszernövények
A meggyengült növényekre különösen jó hatással lehetnek a fűszernövényekből készült forrázatok. Az oregánó például remek választás: 10 gramm szárított oregánót 2 dl forró vízzel forrázz le, hagyd állni egy óráig, majd leszűrés után három rész vízzel hígítsd. Szórófejes flakonból permetezd a növényekre!
Pitypanglé
A pitypang mélyre hatoló gyökerei révén sok tápanyagot juttat a felszínre. Egy kiló gyökerestől gyűjtött növényt 4 liter vízbe áztass, majd 3–4 hét után szűrd le, és hígítás után permetezd. Kiváló káliumforrás, amely növényeid hasznára válik.
Feketenadálytő-lé
A nadálytő mélyre nyúló gyökerei nitrogénben, káliumban, magnéziumban és vasban gazdagok. A növény gyorsan növekvő zöld tömege növeli a talaj szervesanyag-tartalmát. Néhány hét áztatás után tápanyagokban bővelkedő oldatot kapunk, amelyet trágyaként használhatunk.
Bodzalé
A bodza hajtásai és virágai erősítik a növényeket és védelmet nyújtanak a kártevők ellen. Hajtásból készült léhez főzzünk 40 gramm fekete bodzát 10 liter vízben 20–30 percig, majd kihűlés után hígítsuk. A virágból készült változathoz 50 gramm friss virágot főzzünk 3 liter vízben, és 1:1 arányban hígítsuk.
Fokhagymalé
Ez az ázalék hatékonyan védi a növényeket baktériumok és gombák ellen. Készítéséhez 2–3 kg fokhagymapikkelyt 10 liter vízbe áztassunk nyolc napig, majd tízszeres hígítás után alkalmazzuk.
Gilisztaűző varádicsázalék
Egy sor gombás és bakteriális betegség ellen bevethető, többek közt babrozsda, lisztharmat vagy paradicsombetegségek esetén. 1 kg szárított virágot 3–5 napig áztassunk 5 liter vízben, majd 15 liter vízzel hígítva használjuk.
Kamillaázalék
Levéltetvek ellen kiváló természetes megoldás. Egy marék virágot 1,5 liter vízbe áztatva, másfél nap múlva leszűrve és ötszörösen hígítva permetként alkalmazhatjuk.
Tejes permet
Bár nem klasszikus ázalék, rendkívül hatékony a paradicsom védelmében. Egy liter tejet keverjünk el 10 liter vízzel, majd permetezzük a paradicsomokra, így megelőzhetjük a gombás és vírusos megbetegedéseket.
Hogyan készíts ázalékot?
Az ázalékok előállítása nem bonyolult, sőt többféle növény is kombinálható (például csalán fekete nadálytővel). A növények lebomlásával a vízbe oldódó tápanyagok természetes tápoldatként szolgálnak.
A legjobb eredmény érdekében nagy vödörben vagy hordóban dolgozzunk, és mindig fedjük le, hogy ne telepedjenek meg benne rovarok. A növények felaprítása gyorsíthatja a folyamatot, de komposztra is mehetnek a maradványok. Esővíz használata javasolt, még ha „borzasztó büdös” is a készítmény – de ez csak a hatékonyság jele!
Indexkép: pixabay.com