Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az egészségre vonatkozó állítást, amely szerint „a zöld kivi fogyasztása hozzájárul a normális bélműködéshez, azáltal, hogy növeli a székletürítés gyakoriságát”. Ezzel a döntéssel a kivi történelmet írt az EU-ban.
Ez az előrelépés azért különösen figyelemre méltó, mert a kivi lett az első friss gyümölcs, amely hivatalos egészségügyi állítást kapott az Európai Unió részéről. Az ilyen állítások kulcsfontosságúak a gyártók számára, mivel ezek nélkül nem hirdethetnek egészségügyi előnyöket az élelmiszereikhez kapcsolódóan.
Az Európai Unió döntése tehát mérföldkőnek számít a friss gyümölcsök kategóriájában, hiszen a kivi lett az első, amely megkapta ezt az elismerést.
Az elmúlt öt év során csupán három hasonló jellegű egészségügyi állítást hagytak jóvá, és az ilyen kérelmek kevesebb mint egy nyolcada felel meg az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal szigorú tudományos követelményeinek.
Napi legalább 200 gramm friss kivi elfogyasztása pozitív hatással van az emésztőrendszer működésére – fotó: pexels.com
A kivire vonatkozó kérelmet a világ vezető kiviforgalmazója, az új-zélandi Zespri nyújtotta be az unióhoz.
A döntést több mint 15 éven át tartó tudományos kutatás előzte meg, amely végül igazolta, hogy napi legalább 200 gramm friss kivi elfogyasztása pozitív hatással van az emésztőrendszer működésére.
Az egészségre vonatkozó uniós engedélyezett állítások közül ismertek például a kalcium gyerekek növekedésére és csontfejlődésére gyakorolt hatása, valamint a C-vitamin immunrendszerre gyakorolt előnyei. A probiotikumok esetében viszont még mindig nem született hivatalos elismerés.
Forrás: divany.hu – Indexkép: pexels.com