A görögdinnye igazán kedvelt a forró nyári napokon, hiszen kiválóan oltja a szomjunkat akkor is, amikor már talán semmi más nem. Éppen ezért sokan fogyasztjuk szívesen és gyakran. De vajon mit tesz a szervezetünkkel a görögdinnye, ha szinte napi rendszerességgel fogyasztjuk a nyáron?

Vigyázz! Bajt is okozhat a görögdinnye fogyasztása!

Sajnos vannak, akik allergiásak a görögdinnyére. A görögdinnye-allergia tünetei hasonlóak, mint más ételallergiák tünetei, így jelentkezhet csalánkiütés, nyelv vagy torok viszketés, gyomorgörcsök, gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás formájában, röviddel a görögdinnye fogyasztását követően. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát válthat ki, amely életveszélyes lehet, melynek tünetei lehetnek légzési nehézség, nyelési nehézség, légszomj, a torok, az arc vagy a nyelv duzzanata, hányinger, hasi fájdalom, hányás, zihálás, sokk (alacsony vérnyomás miatt) és szédülés.


görögdinnye

A görögdinnye egészséges, de mértékkel érdemes fogyasztani. Fotó: Pixabay


A görögdinnye-allergia diagnosztizálására a leggyakoribb módszer a bőrpróba. A prick-tesztnél először a görögdinnyét szúrják meg a bőrpróbához használatos eszközzel, majd ezt követően az alkar bőrén ejtenek apró karcolást. Allergia esetén néhány perc múlva bőrpír, dudor jelentkezik a bőrfelületen.

Néha előfordul, hogy a tesztek nem igazolják az allergiát, de a gyermek rendszeresen rosszul érzi magát a görögdinnye fogyasztását követően, ekkor fruktóz felszívódási zavar állhat a háttérben, amely kilégzéses vizsgálattal mutatható ki. De akár keresztallergia is kialakulhat, amikor a tünetek az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt jelentkeznek, vagyis a gyermek valójában a parlagfűre allergiás, a görögdinnye csak a keresztallergia miatt okoz nála tüneteket.

De akármelyik is történik, a legfontosabb, hogy allergiás reakció esetén a gyermek ne fogyasszon görögdinnyét, sőt, a sárgadinnye fogyasztása sem javasolt ekkor, mivel az is gyakran okoz hasonló tüneteket.

Ez történik, ha napi szinten eszel görögdinnyét nyáron

A görögdinnyében, annak ellenére, hogy 90%-a víz, sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. 

A görögdinnye gyakori fogyasztásának egyik legnagyobb előnye, hogy jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, amely sokat tesz a vérnyomás csökkentéséért. A dinnyében lévő citrullin javítja a vérkeringést és szintén sokat tesz a vérnyomás szinten tartásáért. 

Azonban ahogyan mindennel, úgy a dinnyével is legyünk óvatosak, hiszen túlságosan nagy mennyiségben fogyasztva túlzott vizeletkiválasztást válthat ki, ami elektrolitzavarokhoz is vezethet. 

A napi dinnyefogyasztás tehát sokat tesz az egészségünkért, különös tekintettel a veséinkre és a vérnyomásunkra, de fontos, hogy táplálkozásunk változatos és kiegyensúlyozott legyen, így ne csupán görögdinnyét fogyasszunk a nyári hőségben.