Itt az eper szezonja (ami valójában szamóca, az eper kifejezés egy egészen más növényfajt jelöl, de Magyarországon mindenki epernek hívja a szamócát – helytelenül) és megjelentek az alkalmi utcai árusok, akik 1500-2000 forintos kilónkénti áron kínálják a "mézédes" magyar gyümölcsöt.

Sajnos azonban ez a szamóca általában nem édes és nem is magyar, hanem spanyol, orosz és görög gyümölcs, amit különféle vegyszerekkel tartósítottak. Az import szamóca minden évben elárasztja a hazai piacot, lenyomja az árakat és gyakran megkárosítja a fogyasztókat – írja az Economx.

szamóca

A hazai gyümölcsöt teljes érettségben szedik, ezért sokkal jóízűbb – forrás: Pixabay

"Az utcán, bódékban sok eperárussal találkozunk, akiknek a 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el" – hívja fel a figyelmet a TikTok-on a kunbaracsi Organikus Farm gazdája.

A Pénzcentrum által idézett videóban a szakember azt javasolja, hogy ne elégedjünk meg a nyugtával, hanem kérjünk az eladótól áfás számlát is, mert azt csaló árus nem fog tudni adni. Emellett kérjük el az őstermelői igazolványát.

S van még egy lehetőség: a magát termelőnek kiadó eladót megkérjük, hogy mutasson fotót az ültetvényéről. A szakember szerint az igazi termelő fotózza, videózza az ültetvényét, termését, mert büszke rá.

A mozgóárusításhoz kell működési engedély is, amit kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás ezért nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést, hanem illegális tevékenységet is jelenthet.

A Trade Magazin információ szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság úgy tájékoztatott, hogy a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, csak ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint is nagy a különbség a külföldi és a magyar szamóca között: az importált gyümölcs koraérett, míg a hazait teljesen éretten szedik le, ami megmutatkozik a termékek ízvilágában.

A népszerű Szedd magad! kertekben az előrejelzések szerint idén május végén kezdődik a szezon, azonban a kedvező időjárás korábbra hozhatja a szüretet.