A szamóca (hétköznapi elnevezése szerint eper) az első friss gyümölcs egy hosszú tél után. Maximum két hónapig érhető el, és akkor sem olcsó. Természetesen mindannyian a legszebb, legillatosabb, legízesebb szemeket keressük. De mitől lesz ízes a szamóca? A válaszokat keresve a telex.hu megnézte egy fiatal termelő szamócaültetvényét. Marosi Márton a Cegléd közelében fekvő Csemőn termel évi kb. másfél millió szem szamócát, ő magyarázta el, miért olyan nagy küzdelem megvédeni azt az időjárás és a kártevők támadásaitól.

A szamócatermesztés nehézségei

A szamócatermesztés egész éves munkát jelent. Marosi Márton elmondta, évekkel ezelőtt rengeteget aggódott amiatt, hogy milyen lesz az időjárás, hogyan hat a termésre, amelyet hol a tripsz, hol a fitoftóra, máskor a vihar, víz és fagy vitt el, de egy idő után hozzászokott, hogy "megy az árral", elfogadva, hogy "a mezőgazdaság oltári rizikó".

Több fajtával is foglalkozik: az egyik nagyon ellenálló a károkozókkal szemben, a másik pedig óriási szemeket produkál, ami gazdaságosabb. Ízben is különböznek, mindegyik fajta olasz. Magyar szamócafajta nem létezik, régen voltak ugyan, de azok nem igazán pultállóak, és az ízük sem olyan jó. A spanyoloknál és a görögöknél félérett állapotban szedik le a szamócát, és az útközben érik be; direkt olyan fajtákat választanak, melyek jól bírják a szállítást és a tárolást. A magyar szamóca azonban leszedés után már fogyasztható, hátránya viszont, hogy nem lehet tárolni.


"Az import szamócával nem érdemes versenyezni – mondja Marosi Márton. – Ami Marokkóból jön, az a túltermelésből származó, olcsó áru. Ők szabadföldit szednek, mikor mi még fóliázunk, ott olcsóbb a munkaerő és nincsenek vegyszerkorlátok – ezzel nincs értelme versenyezni. Van, aki próbálkozik fűtéssel, de én nem látom értelmét. Amikor pedig lemegy a magyar szezon, akkor jön a lengyel, ahol rengeteg a szamóca."

A szamócatermesztést nehezíti az is, hogy a gyümölcs piaci ára nem sokat nőtt az utóbbi években, azonban minden más, ami a termeléséhez szükséges, jelentősen drágult. Értékesítése sem egyszerű, a termelőnek már a leszedés másnapján el kell adnia.

A szamóca országos árát a nagybani piac határozza meg, ami mindennap más, attól függően, hogy éppen mennyi gyümölcs érkezik, és mekkora kereslet van rá. Idén hirtelen jött a dömping, ami komoly hatással volt az árakra.

A szamócaszüret sem egyenletes, a hőmérséklettől függ: a gyümölcs mennyisége egy hónapig egyre nő, majd csökken, idén azonban minden másképp van: sokkal gyorsabban nő, többek között ezért is lehet az, hogy az idei szamóca nem a legjobb ízű.

eper

A szamóca országos árát a nagybani piac határozza meg, ami mindennap más – fotó: Pixabay

A finom szamócához a fény, a hő és a tápanyagok tökéletes egyensúlya a legfontosabb. Ez általában szabadföldi szamócánál valósul meg, ám a szamócát rengeteg veszély fenyegeti, hiszen a szabadban a tövek ki vannak téve a hőmérséklet-ingadozásnak.

A fóliás szamóca esetében az arányokkal nehezebb játszani. A homokos talaj is kihívást jelent, nagyon sok előnye és hátránya is van. Hamar felmelegszik, de amikor kiszárad és hideg van, nagyon le is hűl. Előnye, hogy üres, tehát csak azokat a tápanyagokat adják hozzá, amelyek szükségesek. A sátrakban a porzás sem egyszerű.

De a legnagyobb problémát a károkozók jelentik: a szamóca a legveszélyeztetettebb gyümölcs, ezért rendkívül nehéz a biotermesztése. Marosi Márton elmondta, ő igyekszik természetes hatóanyagokkal rendelkező növényvédő szerekkel védekezni, de egy nagyobb rovarinvázió esetén muszáj biogazdálkodásban nem engedélyezett szereket is használnia.

eper

A szamóca a legveszélyeztetettebb gyümölcs – fotó: Pixabay

A szamóca számára optimális tápanyagok

Marosi Márton elmondta, hogy a szamóca a kalciumtól lesz fényes és kemény, de a káliumtól lesz jó ízű, ezek viszont egymás antagonistái. A kalciumot a nagy hőségben idén nem tudta beépíteni, ezért kevésbé tartós. A foszfor a virágra és a gyökérre hat, a nitrogéntől pedig nagy lesz. Ezekkel kell játszania a termelőnek – kitalálni, hogy mire van épp szüksége a növénynek, hiszen minden szakaszban más kell neki.

Marosi Márton szerint minél több a növényben a cukor, annál romlékonyabb lesz, de annál finomabb is. A hőmérséklet is fontos tényező, hiszen a pirosodás hő hatására indul be, egyenletes hűvösön viszont nagyobbra nőnek a szemek. Ha még pici állapotában bepirosodik, az veszteség, hiszen akkor kisebb súllyal lehet csak eladni. A szemek mérete is változik a szezon során, az elején több a nagy, kevesebb a kis szemű, később azonban ez az arány megfordul. A méret viszont sosem befolyásolja az ízt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szamócát?

• A legfontosabb szempont, hogy szezonban együnk mindent: a szamóca fóliás termesztése kb. április közepén kezdődik, a szabadföldi pedig májusban. Ami az előtt kapható, az általában görög.

• Nézzük meg az átlagárat, és ha valahol jelentősen olcsóbb, gyanakodjunk, hogy valami nincs rendben.

• Ha valaki nagyon sok különböző terményt árul egyszerre a szamóca mellett, szintén gyanús lehet, hogy a szamóca nem a sajátja, mert legtöbbször monokultúrában termesztik, tehát nem foglalkoznak mellette mással, vagy ha mégis, akkor máskor, nem vele egy időben.