Ez részben hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a nagydobosi, részben annál sokkal jobbakkal is. Emellett egye termeltetési integráció is kibontakozóban van, mindkettő a mátészalkai Filep-házaspárnak köszönhető.

sütőtök

Filep László és Filepné Pivoda Piroska egy élet munkáját fektették az új fajta nemesítésébe – fotó: facebook

Filep László és Filepné Pivoda Piroska a nagydobosi sütőtök termelésével foglalkoznak hosszú évek óta, a termést javarészt magánszemélyeknek értékesítik, jelentős részben postai csomagküldéssel. A kiváló minőség – mely kapcsán ízgaranciát nyújtanak a vevőknek, hiszen szeletelés és csomagolás előtt minden egyes tököt ők maguk is megkóstolnak – miatt rendkívül népszerűek a vásárlók körében.

Most szintet lép a történetük: együttműködést alakítottak ki Nyírparasznya (ez egy ezer lelkes település Nagydobos mellett) község önkormányzatával, melynek keretében jelentős integráció jöhet létre. Még hozzá arra az új fajtára alapozva, amit Filep László és neje a régi nagydobosi tök sok-sok változatából szelekcióval nemesített – a Nagydobosi Téli parázs őrzi leginkább azokat a tulajdonságokat, melyek miatt oly nagy népszerűségre tett szert az alapfajta eredeti változata.

sütőtök

A Nagydobosi Téli Parázs fajta terméseinek súlya 10 kilogrammtól indul – fotó: Filep László

– Évtizedek óta foglalkozunk a nagydobosi sütőtök termesztésével, népszerűsítésével, mítoszának megismerésével. Sajnos, minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerült visszaállítani régi jó hírét, mert a piacon rengeteg olyan vetőmag kapható nagydobosi néven, aminek már nincs sok köze az alapfajtához – bocsátotta előre Filep László, aki párjával együtt agrármérnök. A nagydobosi termelőszövetkezetben dolgoztak (László volt az utolsó elnök), ahol hagyománya volt a sütőtök-termelésnek, innét jött a gondolat, hogy ők is ezzel foglalkozzanak. – Egy szűk körrel, a vevőinkkel sikerült megismertetni azt a minőséget, amit valaha a nagydobosi tök képviselt. Ennek a minőségnek az erőteljesebb megjelenítése érdekében elhatároztuk, hogy termékünket átnevezzük, és az új nevet jogi védelem alá helyezzük. Az új név a Nagydobosi Téli parázs, amely utal az otthon melegére és a termék szezonalitására. A prémium kategóriás tisztított, konyhakész sütőtökön kívül a név egy tökfajtát is jelöl, ami jelenleg fajtajelölt, és amit hosszú évek során a nagydobosi sütőtök szelekciójával állítottunk elő. A Téli parázs fajta vetőmagját az állami fajtaelismerést követően csak házikerti tasakos formában kívánjuk forgalomba hozni. Kereskedelmi méretű termelésre csak olyan termelőknek biztosítunk vetőmagot, akik vállalják az előírt termeléstechnológia betartását, ha pedig készterméket állítanak elő, az arculati és minőségi előírásaink teljesítését is vállalniuk kell. A Téli parázs megnevezés védjegyoltalmi bejegyzés alatt áll, ez biztosítja számunkra, hogy ne lehessen visszaélni az új márkanévvel, mint ahogy manapság a nagydobosi sütőtök esetében történik, mivel minden gyenge minőségű szürke tököt nagydobosiként akarnak értékesíteni. A minőség másik záloga, hogy a sütőtököt, mint ahogy azt eddig is tettük, kiskereskedelmi forgalomba nem kívánjuk hozni. Csak rövid ellátási lánc keretében értékesítünk, közvetlenül a fogyasztónak.

sütőtök

A közel gömb alaknak köszönhetően a terméshús szinte azonos vastagságú mindenhol – fotó: Filep László

A termelő elárulta: a szelekció során fontos volt, hogy a termés mérete kellően nagy legyen, mert minden egyes tököt megkóstolnak és nem mindegy, hogy a mintavétel mekkora tökből történik. Másrészt az ízvilágot és a hús állagát is befolyásolja a méret. Kisméretű tök nem lesz finom sütve, mert nem olyanok az adottságai. Az is tényező, hogy milyen vastag a terméshús, mennyire vékonyodik el a bibénél és a csumánál (az a jó, ha minél kevésbé), illetve közvetlenül a héj alatt van-e zöldes színű réteg és ha igen, milyen vastagságban (itt meg az a jó, ha minél vékonyabb).

Filep László jelezte: egy éve értékesítési és termeltetési együttműködést alakítottak ki Nyírparasznya község önkormányzatával, azt remélve, hogy ha ők már abbahagyják a termelést, a brand-et és a nagydobosi tök hagyományát az önkormányzat és az integrációba belépő termelők viszik tovább. Az együttműködés lényege, hogy a Filep-család által biztosított vetőmaggal az önkormányzat szervezi a termeltetést, illetve a neki átadott piac, vevőkör részére az értékesítést, a termés szeletelését, csomagolását és postázását is.

sütőtök

Igazán tetszetős sütve – fotó: Filep László

Szabó János, Nyírparasznya polgármestere elmondta: az elmúlt egy év bebizonyította, hogy a koncepció működik, így nagy reményeket fűznek hozzá a jövőben.

– Tizenöt hektáron indult a termelés tavaly, balszerencsénkre az az év igen aszályos volt, relatíve kicsi, 15-20 tonnás termést sikerült betakarítani a velünk kapcsolatban álló termelőknek, ez képezte a próbaév alapját – hallottuk a polgármestertől. – Így 2-3 millió forintos forgalmat bonyolítottunk és az év végére erőteljes nullás eredményt realizáltunk. Az idei esztendőben már 40 hektárról beszélhetünk és 10-12 termelőről. Ez már nagyobb volumen, csapadék is volt, így olyan 120 tonnányi sütőtök értékesítésére vállalkozunk. Most folynak a beszállítások, a termelőktől mi termeltetési szerződés alapján felvásároljuk a termést, majd válogatjuk, mossuk, szeleteljük, csomagoljuk és postázzuk. Abban bízunk, hogy megtartva a Filep család által kidolgozott szigorú minőségi követelményeket, jelentős árbevételt realizálhatunk és hosszú távon is biztos bevételt garantálhatunk a velünk szerződő termelők számára.


Szabó János hozzátette: szeretnének minél több termelőt bevonni az integrációba, de leginkább a térségből, hiszen az ország távolabbi részeiről nehezebben megoldható a beszállítás. Az önkormányzat egyébként termeltetési terveihez kapcsolódóan fejlesztéseket is megvalósított, ennek köszönhetően két hűtőházat is kialakítottak, a másodikat épp idén adták át.

sütőtök

Szabó János, Nyírparasznya polgármestere – fotó: facebook

A helyhatóság jelenleg 4 főt foglalkoztat e területen, de reményeik szerint a várható fejlődéssel e létszám is bővülhet, annál is inkább, mert szükség lesz szorgos kezekre a palántaneveléshez és kiültetéshez is. Ugyanis – ezt már Filep László tette hozzá – a sütőtök hosszú tenyészidejű, ezért szabadföldbe április 20. környékén kellene elvetni – ám akkor rizikós, hogy a májusi fagyok elviszik. A pótlás aztán már csak – épp a tenyészidő miatt – palántáról lehetséges, tehát azt is ildomos elvetni április végén, de így meg már eleve kézenfekvő a palántanevelés, amivel a kockázat teljesen kizárható.