A máj létfontosságú szerv, fő feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása, illetve a májban találhatóak a szervezet glükózraktárai is. Károsodása súlyos, életveszélyes következményekkel járhat, ezért jó, ha megtámogatjuk bizonyos ételek segítségével. A mindmegette.hu összegyűjtötte, miket érdemes enni és inni ennek érdekében.

• A zabpehely és más rostban gazdag ételek jót tesznek a májnak azáltal, hogy támogatják az anyagcserét.

• A mértékkel fogyasztott kávé is előnyös lehet májunk egészsége szempontjából. Napi két-három csészényi segíthet megvédeni a májat az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatásaitól, és csökkentheti a májrák kialakulásának esélyét is.

• A zöld teában található katekin nevű antioxidáns csökkentheti bizonyos rákfajták, például a májrák kialakulásának esélyét. A zöld tea fogyasztása továbbá hatékony a has tájékán lerakódó zsírpárnákkal szembeni küzdelemben is.

• A mandula magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni a máj elzsírosodását, és jót tesz a szívnek is, ezért érdemes napi egy marékkal fogyasztani belőle.

• Nagyon fontos, hogy mindennap elegendő vizet fogyasszunk, ez nélkülözhetetlen a máj egészségének megőrzése szempontjából.

• A zöldségek közül a brokkoli különösen jó hatással van a májunk egészségére, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy segít megakadályozni a máj elzsírosodását.

brokkoli

A brokkoli különösen jó hatással van a májunk egészségére – fotó: Pixabay

Melyik ételek és italok tesznek rosszat a májnak, amennyiben túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket?

• A telítetlen zsiradékban gazdag ételek segítik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, ami annak az esélyét is növeli, hogy a májunk megbetegedjen.

• A túlzásba vitt cukorfogyasztás a májra is nagyon rossz hatással van, hiszen e szerv szerepet játszik a cukor zsírrá alakításában. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, a májunk túl sok zsírt termelhet, ami elhízáshoz vezethet, főleg hastájékon, ez pedig számos betegség rizikófaktora.

Indexkép: Pixabay