Fontos tudni, hogy a megmaradt rizst csak rövid ideig és megfelelő körülmények között érdemes tárolni és újra felhasználni – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-bejegyzésében.
A biztonságos fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy az elkészült rizst legfeljebb 2 órán belül lehűtsük, és legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben. Ne hagyjuk szobahőmérsékleten hosszabb ideig állni, mert ez elősegíti a baktériumok (például Bacillus cereus) elszaporodását. A már kihűlt rizst mindig forrósítsuk át alaposan felhasználás előtt, hogy csökkentsük az esetleges kockázatokat.
A megmaradt rizst kreatívan felhasználhatjuk új fogások készítéséhez. Az egyik legegyszerűbb ötlet a pirított rizs készítése, amit zöldségekkel, tojással, esetleg húsmaradékkal gazdagíthatunk. Emellett készülhet belőle rizspuding, rizsfelfújt, vagy a megmaradt rizst fasírtmasszához is keverhetjük: lazítja az állagot, és tartalmasabbá teszi a fogást.
Forrás: Nébih