Ha van kertünk, akkor remélhetőleg vannak benne gyümölcsfák. A leggyakrabban pedig alma, cseresznye, meggy és természetesen barack kap benne helyet. Ha lekvár, akkor elsőre mindenkinek a nagymamája által készített, aranysárga, csodálatos illatú és ízű baracklekvár jut eszébe. De az is biztos, hogy sokunk életében játszott jelentős szerepet a nagyi által készített sárgabarackos gombóc is. Nem csoda hát, hogy nagyon sok kertben találkozhatunk kajszibarackfával. Akár nyersen fogyasztva, akár süteményekben, befőttekben, vagy lekvárként, a sárgabarack igazán egészséges és nagyon finom.

Érdemes tehát a kertünkben is helyet adni neki, és feléleszteni a közös, családi befőzések semmivel sem összehasonlítható hangulatát. Később pedig, amikor a nyár már elmúlt, és túl kell élnünk a telet, egy üveg lekvárt felbontva visszaidézhetjük a nyár ízeit, illatait, és a csodás befőzés emlékét. Azonban ahhoz, hogy igazán finom és bőséges legyen a termés, arra van szükség, hogy mindent megadjunk a fának, amire csak szüksége van. Ehhez pedig ismernünk kell, mikor és hogyan kell metszeni.

A metszés fontossága

A kertünkben magukra hagyott, nem gondozott fák egészen biztosan nem hoznak olyan minőségű és mennyiségű termést, mint azok, amelyeket gondozunk és rendszeresen metsszünk. A kajszifát a tél végén vagy kora tavasszal kell megmetszeni, amikor az ágakon kipattanni készülnek a rügyek. Ekkor kezdődik meg a fa vegetációs időszaka, amikor a hosszú tél után újra életre kel, és elkezd növekedni, virágot hozni és lombot fejleszteni.

sárgabarack

A gondos metszés eredménye a jó kajszibarack termés. Fotó: Pixabay

A kajszifát már az elültetése után érdemes megmetszeni, hiszen ezzel tudjuk segíteni a fát abban, hogy erős ágszerkezetet tudjon kialakítani. Ekkor azokat az ágakat kell megtartani, amelyek nem függőlegesen, felfelé nőnek, mivel ezek adják majd a fa koronájának vázát. Távolítsuk el a sérült, beteg ágakat, és azokat is, amelyek túlságosan kis szöget zárnak be. Az alsó ágakat is távolítsuk el, amennyiben azok kevesebb, mint 50 cm-re vannak a talajtól. A fát nem érdemes 1 méternél magasabbra hagyni, hiszen így jóval egyszerűbb gondozni, és szüretelni is. Rövidítsük meg az oldalsó ágakat is, de mindegyik ágon maradjon legalább egy rügy.

Később, amikor a fa már idősebb, szintén szükség van a metszésére. Ekkor is távolítsuk el a rossz szögben, függőlegesen felfelé és lefelé nőtt ágakat, a beteg, sérült ágakat, és metsszük vissza az előző év vezérágait 75 cm-re. A koronát mindig ritkítsuk meg, hogy kellően szellős legyen, így a levegő és a napfény is be tud jutni.

Így gondozd a kajszibarackfádat

A kajszibarack, vagy ahogyan gyakran nevezzük, a sárgabarack őshazája a távol-kelet, mégis igazi hazai gyümölcsként tekintünk rá, olyan nagy hagyománya van hazánkban a termesztésének. Ehhez tökéletes a klímánk is. A hagyományos magyar fajtákat az egész világon elismerik. Ilyen a Ceglédi arany, a Gönczi magyar, vagy a Pannónia.

A kajszibarackfa metszés nélkül akár 7 méter magasra is képes megnőni. Egy fa akár 90 évig is elél, és évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Kora tavasszal borul virágba, azonban nem minden évben terem egyenletesen. A különböző fajták június végétől augusztus elejéig teremnek, és viszonylag hamar leérnek.

A kajszibarackfa kedveli a világos, napos helyeket, és a tápanyagban gazdag talajt, így ez alapján válasszuk ki az ideális területet számára a kertünkben. Mielőtt elültetjük a kajszifát, vágjunk le 2 cm-t a gyökerek végéből metszőollóval, így serkentve növekedésre a gyökérzetet. Akkora ültető gödröt ássunk ki, amelyben kényelmesen elfér a fa gyökere, és ültetés előtt tegyünk bele szerves trágyát. Erre azonban mindenképp tegyünk földet, hogy a fa gyökere közvetlenül ne érintkezzen a trágyával.

Nagyon fontos, hogy a csemete egyenesen, függőlegesen álljon a gödörben, és hogy az ültetési magasság meghatározó pontja a szemzési, oltási hely legyen, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Az ültetés után semmi esetre se maradjon el a beiszapoló öntözés.

sok kajszibarack

Lekvárként, gombócban, vagy csak a fáról szedve és beleharapva, a sárgabarack igazán nagyon finom. Fotó: Pixabay

Nem csak a metszés, de a tavaszi lemosó permetezés is nagyon fontos a kajszibarackfa esetében. Ennek célja a kora tavasszal a fák felületén még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. Érdemes ekkor réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölőket, valamint rovarölőket használni. A sárgabarackfa igényli a rendszeres öntözést, és a tápanyag utánpótlást is, mely 2 -3 évenként történjen, szerves trágya hozzáadásával.

Ezért egyél kajszibarackot

A sárgabarack, rózsa- vagy kajszibarack a rózsafélék családjába tartozik. A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz. A- és C-vitamin tartalma magas, akár három szem elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás, és béta-karotint is tartalmaz. Káliumban is gazdag, de jelentős a kalcium és a foszfor tartalma is. Rákellenes hatása van, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, és serkenti a máj méregtelenítő működését. Nem csak nyersen, de lekvárként és befőttként is kitűnő. Kajszibarackban gazdag nyarat kívánunk!