Dél-Kaliforniában Ed Currie, a csípős paprika szakértője, korábban keresztezte és termeszteni kezdte a Carolina Reaper nevű, a világ legcsípősebbjének tartott paprikáját, most pedig megdöntötte saját világrekordját egy kétszer csípősebb paprikával – írja a portfolio.hu

A Guinness Rekordok Könyve a Pepper X-et október 9-én nyilvánosan a világ legcsípősebb paprikájának nevezte ki, és ezzel Currie évtizedes kutatása célhoz ért. Sikerült tökéletesítenie azt a paprikát, amely szerinte "azonnali, brutális csípősséget" biztosít. Currie elmondása szerint amikor először próbálta ki a Pepper X-et, az nem csak a szívét melengette meg.

Három és fél órán keresztül éreztem a forróságot. Aztán jöttek a görcsök

– mondta Currie, aki egyike volt annak az öt embernek, aki eddig egy egész Pepper X-et elfogyasztott.

Ezek a görcsök borzalmasak. Körülbelül egy órán át feküdtem egy márványlapra tapadva az esőben, és nyögtem a fájdalomtól

fogalmazott.

A paprika csípősségét a Scoville-skálán mérik, ahol a nullát az egyáltalán nem csípős paprika jelenti, a normál jalapeno paprika pedig körülbelül 5000 egységet ér el. A habanero, amely 25 évvel ezelőtt tartotta a rekordot általában 100 000 fölött van, a Chocolate Habanero pedig 650 ezer egységet ér el.

A Guinness Rekordok Könyve a Carolina Reaper-t 1,64 millió egységgel jegyzi, míg a fent említett Pepper X 2,69 millió egységet ér el. (Összehasonlításképpen, a rendőrség által használt paprikaspray nagyjából 1,6 millió egységet érne el a skálán.)

Egy rendkívül csípős paprikát akart létrehozni édes ízzel keresztezve

A Pepper X zöldessárga színű és földes ízt hordoz, miután leadta a csípősségét. Ez a paprika a Carolina Reaper és egy olyan borsfajta keresztezése, amit Currie csak úgy minősített, hogy "egy barátom küldött nekem Michiganből egy brutálisan csípős borsot".

A paprikában található égető érzést okozó vegyi anyag a kapszaicin, ami nem jelent különösebb veszélyt, hacsak nem fogyasztunk belőle extrém nagy mennyiséget. Az emberek (és más emlősök) elméje a kapszaicint azonban fenyegetésként érzékeli, és erős égető jelzést küld a szervezetnek, ami endorfint és dopamint is felszabadít.

Currie azután kezdett bele a paprikatermesztésbe miután leszokott a drog- és alkoholfüggőségről, a kapszaicin kiváltotta "rúgást" természetes mámornak tartja. Paprikáit megosztja az orvostudomány kutatóival, azt remélve, hogy felhasználhatják a betegségek gyógyítására, a krónikus fájdalom kezelésére.

Currie, aki a PuckerButt nevű cégén keresztül egy csípős paprikaszósz-birodalom kiépítésén dolgozik, megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedben sok üzleti leckét is megtanult, hiszen a Carolina Reaper sok figyelmet kapott, de nem tudott profitálni belőle kellően.

Most viszont jobban felkészült, és "megvédi" a Pepper X-et, mint mondta: "Itt az ideje, hogy mi is learassuk az általam végzett kemény munka gyümölcsét."

Az indexképek a Youtube videóból lettek kivágva.