A szabad szemmel alig észlelhető, parányi takácsatka több mint 150 termesztett növényt károsít, és világszerte hatalmas terméskieséseket okoz.

A közelmúltban azonban a spanyol Biotechnológiai és Genomikai Központ, illetve a Cambridge-i Egyetem kutatóinak egy szuperérzékeny bioszenzorral (ABACUS2) végzett közös vizsgálatai megállapították, hogy a növények a szárazságstressz segítségével blokkolni képesek a kétpettyes takácsatka táplálkozását, ami ennek veszélyes kártevőnek a teljes pusztulásához vezet.

A növények a szárazságstressz segítségével blokkolni képesek a kétpettyes takácsatka táplálkozását

A növények a szárazságstressz segítségével blokkolni képesek a kétpettyes takácsatka táplálkozását – Fotó: Shutterstock

A blokkolás úgy jön létre, az erősödő szárazság hatására a stresszhormon a növényekben abszcizinsavat (ABA) termel, amely a levelek vízháztartást szabályozó apró pórusait (sztómáit) bezárja, így a takácsatka éhen pusztul, mivel nem tud bejutni a növény belsejébe.

Spanyol kutatók egyértelműen kimutatták, hogy az atkatámadás gyors sztómazáródási válasszal járt együtt, miközben az ABA növényi hormon szintje is emelkedett, és hasonló eredményre jutottak angol kollégáik is.

Az bizonyos, hogy az abszcizinsav felhalmozódása és a sztómazáródás kulcsfontosságú védekezési mechanizmusban az atkák kártételének fékezésében, a támadás és a sztómazáródás összefüggéseit azonban még további kutatásokkal kell pontosítani.

A kutatások eddigi eredményeit a Plant Psysiology folyóiratban közölték.

Forrás: slcu.cam.ac.uk