A Nébih alma, körte, cseresznye, szilva és növényházi paradicsom kultúrákra is kiterjesztette a Kanemite 15 SC atkaölő szer engedélyokiratát – írja a fruitveb.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv (a továbbiakban: engedélyező hatóság) a Sumi Agro Hungary Kft. (1016 Budapest, Zsolt u. 4.) ügyfél kérelmére a Kanemite 15 SC atkaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének módosítása tárgyában hivatalból indult hatósági eljárásban meghozta az alábbi határozatot.


paradicsom

Növényházi paradicsomban a közönséges takácsatka elleni védekezést a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni – fotó: freepik.com

Az engedélyező hatóság a Kanemite 15 SC atkaölő permetezőszer (acekinocil) forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének megadásáról szóló 6700/1018-1/2023. NÉBIH számú határozatot – egyéb rendelkezések változatlanul hagyása mellett – az alábbiak szerint módosítja:

  • Almában és körtében a piros gyümölcsfa-takácsatka ellen bimbós állapotban akkor kell védekezni, ha a téli tojások mortalitása kicsi, a vesszők, gallyak 30 %-a életképes tojással fertőzött. Erősebb tavaszi kártétel esetén gyümölcsfejlődés és -növekedés kezdetén 5 atka/levél küszöbérték felett kell védekezni.
  • Almában, körtében, cseresznyében és szilvában a közönséges takácsatka elleni védekezést a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan, a kártevő egyedszámának ismeretében a virágzás után kell elvégezni. A kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakban, a lárvák ellen ajánlott időzíteni. A kártételi küszöbérték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a permetezés végrehajtása. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani. A készítményből 90 ml-t kell 100 l vízhez adagolni.
  • Növényházi paradicsomban a közönséges takácsatka elleni védekezést a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan, a kártevő egyedszámának ismeretében szükséges elvégezni. A kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakra ajánlott időzíteni. A kártételi küszöbérték (3 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a permetezés végrehajtása. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani. A készítményből 90 ml-t kell 100 l vízhez adagolni.


Légi kijuttatás: nem engedélyezett

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap (száradásig)

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: almánál és körténél 30 nap, szilvánál és cseresznyénél 21 nap, paradicsomnál 3 nap.

A módosított engedélyokirat ITT érhető el.