Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.

Én, miután begyökeresedtek a növények, egy kis pétisóval szoktam "megtolni" őket. Aztán a szezon folyamán többször kapnak lombtrágyát, ami lehet kálium, illetve foszfor túlsúlyú, előbbi a termés mennyiségét növeli és az ízanyagokat javítja, utóbbi pedig a gyökérfejlődést, ami elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez.

A permetezőgépbe minden alkalommal teszek némi kalciumot is, melynek hiánya okozza a termés csúcsának barnulását. Ezzel ezt meg tudom előzni.

Érdemes figyelmet fordítani a levéltetvekre és az atkákra, tripszekre is, mert terjesztői egy hazánkban csak néhány éve megjelent kórokozónak, a sztolbur fitoplazmának.

A betegség első tüneteire a csúcsleveleken lehet felfigyelni. Ezek zöld színe az egészségesekéhez viszonyítva először csak halványabb lesz, majd fokozatosan elsárgul és kanalasodik. Idővel ez történik az egész növénnyel, melynek termései ráncosodnak. Ha a növényeket a fertőzés még fiatal korban éri, akkor a fejlődésben jelentősen visszamaradnak, törpülnek. Ilyen esetben termést gyakran nem is nevelnek, vagy csak kicsi, deformált paprikák fejlődnek rajtuk, és rövid időn belül elpusztulnak.