A birsalma minden évben izgalommal tölti el a kertészeket: vajon idén sikerül-e épségben begyűjteni a zamatos, illatos gyümölcsöket? Sajnos gyakori, hogy a birsalma felvágásakor barna, foltos hús néz vissza ránk. De vajon mi lehet ennek az oka és hogy lehet megelőzni a bajt?


Miért barnul meg a birsalma húsa?

A birsalma csodás, aranyló színű gyümölcs, amelyre egészen a tél elejéig számíthatunk a kertünkben. Csodás íze és illata mellett megannyi kedvező hatása is amellett szól, hogy minél több finomságot készítsünk belőle. Azonban sajnos előfordulhat, hogy elkezd barnulni a birsalma, amelynek azért is fontos tudni az okát, hogy a jövőben meg tudjuk azt előzni.

1. Élettani okok: a rettegett kalciumhiány

Az egyik leggyakoribb bűnös a kalciumhiány. Ha a talaj kalciumtartalma alacsony, vagy a birsalma nem kap elég vizet, a gyümölcs húsa könnyen megbarnulhat. Sőt, túl sok nitrogén is gátolhatja a kalciumfelvételt! Tipp: száraz időben öntözzünk rendszeresen, és ha kell, használjunk Ca-tartalmú lombtrágyát.

2. Késői szüret és helytelen tárolás

A birsalma utóérő gyümölcs, de ha túl sokáig hagyjuk a fán, vagy túl meleg helyen tároljuk, a barnulás szinte garantált. Az így barnult birsalma még fogyasztható, de a látványa kevésbé csábító. A megoldás? Szüreteljünk időben, és hűvös, szellős helyen érleljük!

3. Gombafertőzés: a moníliás rothadás réme

Ha a barna foltok már a héjon is láthatók, és a gyümölcs puha, akkor valószínűleg a monília gomba támadta meg a termést. Ez a parazita sebfertőzéssel terjed, gyakran a molyok lárvái segítik a bejutását. Ilyenkor a foltok nőnek, a gyümölcs rothad, a birsalma menthetetlen. Megelőzés: permetezzünk időben rovarölő szerrel!

Ezek a birs leggyakoribb betegségei

Nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a birs leggyakoribb betegségeivel és kártvőivel, és védjük meg velük szemben.

Almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora

A fiatal hajtásvégek pásztorbot-szerű csavarodása és megfeketedése lehet a legszembetűnőbb tünet - tudjuk meg Megyeri Szabolcs írásából. A betegség előrehaladásával az idősebb ágrészek is feketévé válnak, tűzperzselés látszatát keltve. A fertőzött ágrészeken a levelek nem hullanak le, de színük elsötétül. 


birsalma barnul

A birsalmasajt nagyon finom és egészséges. – Fotó: Shutterstock

Védekezés: A rügypattanás előtt elvégzett rezes lemosó permetezés nemcsak a tűzelhalásos betegség, de más, gombás eredetű betegség megelőzésének céljából is ajánlatos kezelés. A beteg, feketedő vesszőket jó erős visszametszéssel el kell távolítani.

A birs diplokarponos betegsége – Diplocarpon soraueri


Tünetei a fa levelein, hajtásain és termésein mutatkoznak. A birs levelén 3-4 mm-es barna foltok formájában látszódnak a tünetek, mely foltok később egybeolvadhatnak. A hajtásokon ovális, enyhén kiemelkedő foltokkal találkozhatunk, melyek később elparásodhatnak és felrepedhetnek. Gyakoriak azonban a termésen megjelenő barna foltok is, melyek a levélen található képleteknél valamivel nagyobb, 4-6 mm-es nagyságúak.

Védekezés: Az elsődleges fertőzési forrás a talajra hullott, fertőzött levelek, melyek megsemmisítése vagy talajba forgatása elkerülhetetlen növényvédelmi feladat. A kémiai védekezés során a réz hatóanyagú (pl.: rézszulfát) kontakt szerek megfelelő védelmet nyújtanak közvetlenül rügyfakadást követően. Bimbós állapottól egészen a sziromhullásig használhatunk házi kertben III. forgalmi kategóriás felszívódó szereket, mint például a difenokonazol hatóanyagú növényvédőszerek


A birs moníliás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia linhartiana


A birset két monília faj is megtámadhatja. A Monilinia fructigena a gyümölcsrothadásért felelős monília faj. A Monilinia linhartiana kizárólag a birs levelein megjelenő gombás betegség. A fertőzés a levelek csúcsától indul, később beteríti az egész levelet, a kórokozó szaporítóképleteit tartalmazó barna gombatelep.

Védekezés: A hajtásnövekedés kezdetére, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után, végül pedig gyümölcsnövekedés kezdetére érdemes időzíteni a kezeléseket. Gombaölő készítmények közül felhasználható például a Champion 2 FL, Champion WG, Chorus 50 WG vagy Cuprosan 50 WP. 

A birs legfontosabb kártevői

  • Almamoly - Cydia pomonella. A lárvák a termés magházáig berágják magukat, eközben pedig felélik a gyümölcshúst. A károsított birs termésen egy apró lyukat és az azt körülvevő ürülékszemcséket vehetjük észre, mely egyértelműen az almamoly jellegzetes kártétele. Permetezőszerek közül a lambda-cihalotrin hatóanyagú Axiendo 2,5 WG vagy a Karate Zeon 5 CS, a Klórantraniliprol hatóanyagú Coragen 20 SC alkalmazható almamoly elleni védekezéshez - tudjuk meg Megyeri Szabolcstól.
  • Zöld alma-levéltetű – Aphis pomi. A birsalma hajtásain szorgoskodó hangyák egyet jelentenek a levéltetvek jelenlétével. A nyugalmi időszakban végzett lemosó permetezés, valamint a vegetációs időszakban felhasználható speciális aficidek (levéltetveket irtó szerek) eredményesen gyérítik a levéltetű populációkat.
  • Sodrómolyok – Pandemis spp., Adoxophyes spp. Tavasszal a lárvák okozzák a kártételt, melyek a rügyeket odvasítják, lombfakadást követően a kifejlett egyedek a leveleket sodorják össze. Terméséréskor a levelet a gyümölcsre sodorják, amely alatt a lárva a gyümölcs felületén sekélyen táplálkozik. A berágásokon apró sebfelületek keletkeznek, melyek másodlagos sebparaziták megtelepedését segítik elő. A sodrómolyok populációit eredményesen pusztítják a kártevő természetes ellenségei, így külön védekezésre nincs szükség.

Ezért egyél sok birsalmát

A barnulás ellenére a birsalma igazi szupersztár a gyümölcsök között! Több vitamin van benne, mint az almában, így újra kell értelmezni a "napi egy alma az orvost távol tartja" gondolatmenetet. Egy birsalma ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

A birsalma bővelkedik jól lebomló szénhidrátokban, valamint A-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminban, de jelentős a kalcium-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és nátrium tartalma is. 

Kitűnő méregtelenítő is, és az emésztést is segíti, a pektintartalmának köszönhetően. Ráadásul támogat minket, amikor fáradtak vagyunk, és könnyebben tudunk koncentrálni a segítségével. Ezt magas vastartalmának köszönhetjük. 

A birsalma hatásos a magas vérnyomással szemben, de az ízületi fájdalmak elleni küzdelemben is számíthatunk rá. Vírus- és baktériumölő hatása is van a birsalmának, de amellett, hogy egészséges, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen finom. A birsalma egyszerre édes és savanyú. Csodálatos sajt, szörp, gyümölcslé, leves, köret és befőtt készíthető belőle.

A népi gyógyászat a magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Krémekben is megtalálhatjuk, hiszen segít a repedezett és az égett bőr kezelésében.

Birsalma a kertben – így lesz bő termésed!

A birsalmafa nem túl nagy, így kisebb kertekbe is ideális. Meleg, napos helyet válasszunk neki, a homokos talajt viszont nem kedveli. Virágai későn nyílnak, így a tavaszi fagyok sem tesznek kárt benne. Metszeni nem kell, mert a termőrügyek a vesszők végén fejlődnek. Legnagyobb ellensége a monília, ezért figyeljünk a megelőzésre!

Birsalmasajt – a klasszikus őszi finomság

Hozzávalók: 60 dkg birsalma, fél citrom, 30 dkg cukor.

  1. Mosd meg, darabold fel a birsalmát, ne hámozd meg és ne vedd ki a magházát!
  2. Tedd annyi vízbe, ami ellepi, és főzd puhára (kb. 35 perc).
  3. Szűrd le, törd át, keverd hozzá a citrom levét és a cukrot.
  4. Főzd tovább kevergetve, majd langyosítsd jeges vízben.
  5. Simítsd ki hideg vízzel öblített formába, két napig pihentesd, majd egy hétig szárítsd ruhával letakarva.
  6. Száraz, hűvös helyen tárold – és élvezd a birsalma mennyei ízét!

Ne hagyd, hogy a barnulás elvegye a kedved a birsalmától – egy kis odafigyeléssel minden évben egészséges, illatos termést szüretelhetsz!