Mind hallottuk már, hogy az étcsokoládé „egészséges”. De eddig inkább csak abban hittünk, hogy jobb a tejcsokinál. Most azonban a japán tudósok bebizonyították: ha jókor kapjuk be a falatot, az valóban felturbózza az agyunkat!
A tanulmány szerint az étcsokoládéban található flavanolok – amelyek egyébként a bogyós gyümölcsökben is megtalálhatók – nemcsak hogy javítják a memóriát, de különösen akkor hatásosak, ha közvetlenül tanulás előtt fogyasztjuk őket. A kutatók szerint nem maga a csokoládé a „varázslat”, hanem az időzítés a kulcs!
Az egereken végzett kísérletek alapján azok az állatok, akik egy órával a memóriateszt előtt kaptak flavanolokat, 30%-kal jobban teljesítettek a feladatokban, mint a kontrollcsoport. Az agyukban a memória működéséért felelős hippocampus és a motivációs központok aktivitása is emelkedett – a kutatók szerint ennek hátterében a noradrenalinszint megugrása áll.
És itt jön a legizgalmasabb rész: a flavanolok nem is feltétlenül az agyba jutva hatnak, hanem már az ízérzékelés – a szájban és a bélben – jelet küld az agynak. Mintha egy gyorsindító gombot nyomnánk meg!

Az étcsokoládéban található flavonolok javíthatják a memóriát – Fotó: Shutterstock
Persze azért ne rohanjunk tonnaszám venni az étcsokit. Ugyanis hosszú távon a túl sok stimuláció akár visszafelé is elsülhet, szorongást, alvászavart okozva.
A tudomány szerint most már van értelme annak, hogy egy kis étcsokival indítsuk a tanulást – de a mértékre ezután is oda kell figyelnünk.
Forrás: earth.com