Valaha azt hitted, hogy te döntesz arról, mit eszel vacsorára? Gondold újra! Egy friss tanulmány szerint az agyunk már pár száz milliszekundummal azután, hogy megpillant egy ételt, megkezdi annak villámgyors „értékelését”. Ízlik-e? Egészséges? Ismerős? Kalóriabomba? Mindez még azelőtt eldől, hogy tudatosan bármilyen döntést hoznánk.

A kutatók EEG-vizsgálat során figyelték meg, hogyan reagál az agy különféle ételek látványára. Az eredmények meglepőek: az egészségesség felismerése gyorsabban történt, mint az ízletesség érzékelése – ellentétben az eddigi feltételezésekkel.

És ez még nem minden! A gépi tanulásos elemzések szerint két kulcsfontosságú dimenzió – az étel feldolgozottsága és étvágygerjesztő mivolta – már az első 200 milliszekundumban tükröződik az agyi aktivitásban. Vagyis amikor egy menüről választasz, vagy a boltban rápillantasz egy zacskós levesre, az agyad máris ítéletet hoz – tudat alatt.

A jó hír? Ez a tudás új lehetőségeket nyit a tudatosabb ételválasztás előtt. Ha megfelelő vizuális stratégiákat alkalmazunk, akár az agy első reakcióit is befolyásolhatjuk.

A jövő kutatása már arra koncentrál, hogyan dolgozza fel az agy az étel illatát, hangját, állagát – vagyis a teljes, valóságos élményt. Egy biztos: legközelebb, mikor egy szelet pizzára esik a szemed, gondolj arra, hogy az agyad már akkor döntött, amikor te még csak nézted!

Forrás: sciencealert.com