Tudod, miért kapsz egy pohár vizet is a kávéd mellé? Az igazság az, hogy nem azért, hogy megidd! Eláruljuk, mi volt a pohár víz célja, és mire szolgál manapság!

Ezért adnak egy pohár vizet a kávé mellé

A kávé mellé felszolgált pohár víz nem új keletű szokás. Egészen a 16. századig, a mai Törökország és Görögország területére vezethető vissza. Akkoriban még egészen más célt szolgált, mint amit ma gondolnánk -tudjuk meg a kiskegyed.hu írásából. Képzeld csak el: a vendégek a kávé megkeverése után nem a szomjukat oltották, hanem a kiskanál leöblítésére használták a vizet! Akkoriban ugyanis a kávéházi etikett szerint nem volt illendő a kiskanalat a csészealjra tenni, mert az bizony foltot hagyott volna. Így a víz inkább praktikus kellék volt, mintsem frissítő.

A városi vízvezetékek forradalma

A 19. század végén, amikor megjelentek az első vezetékes, forrásvízzel működő rendszerek, a pohár víz új jelentést kapott. A kávéházak ezzel jelezték, hogy náluk bizony minden tiszta és biztonságos, hiszen a kávé is ilyen vízből készült. A víz így a minőség és a higiénia szimbóluma lett, és nem csak a kanalak tisztaságát garantálta!

Miért kapsz ma egy pohár vizet a kávéd mellé?

Napjainkban a pohár víz már igazi multifunkciós kiegészítő, így már nem csak a hagyomány kedvéért kapjuk. 

  • Frissíti az ízlelőbimbókat – A víz semlegesíti az ízeket, így még jobban kiélvezheted a kávé valódi aromáját.
  • Hidratál – A koffein vízhajtó hatása miatt jól jön egy kis folyadékpótlás.
  • Kiegyensúlyozza a koffein hatását – Enyhítheti a feszültséget vagy az alvászavart, amit a túl sok kávé okozhat.


Több mint hagyomány!

A kávé mellé kínált pohár víz évszázados szokásból lett tudatos gesztus. Eredetileg a kiskanál tisztítására szolgált, később a tisztaság és minőség jele lett, ma pedig a kávézás igazi élményét fokozza. Szóval legközelebb, ha kapsz egy pohár vizet a kávéd mellé, ne csak megidd! Gondolj bele, milyen gazdag története van ennek az egyszerű gesztusnak!


kávé és egy pohár víz

A pohár víz oka a kávé mellett nem a hidratálás volt. – Fotó: Shutterstock

A mérték nagyon fontos a kávé esetében

A kávé klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, így az agyba is, ahol az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban sok minden befolyásolja, így többek között az ital koffeintartalma, a kávészemek minősége és az elkészítés módja is.

A fogyasztását követően a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, továbbá gátolja a testünkben a fáradtságot jelző anyag, az adenozin hatását. Az adenozin fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában. A koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy fenntartsa az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, amely oka lehet a koffein fejfájás-csillapító hatásának.

A koffein felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, ellazítja a hörgőket, és kissé növeli a gyomorsavtermelést. Emellett gyorsítja az anyagcserét és vízhajtó hatása is van. Ezért nagyon fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk, és az esti lefekvés előtt sem ajánlott meginni belőle egy csészével, ha jól szeretnénk aludni.

Egyáltalán nem mindenki számára ajánlott a kávé fogyasztása, sőt, akár veszélyeket is hordozhat, vérnyomásemelő hatása miatt. Nem ajánlott a fogyasztása gyermekek számára, és a várandósság alatt sem. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli hatását befolyásolhatja, ezért nem javasolt, hogy ha gyógyszert szedünk, azt kávéval vegyük be, vagy közvetlenül a bevétel előtt, vagy utána kávét fogyasszunk.

Ugyanakkor kutatások szerint a koffeinnek is szerepe lehet az idős korral gyakran együtt járó szellemi hanyatlás megelőzésében, a szellemi frissesség megőrzésében. Napi 300 mg koffein elfogyasztása még anélkül stimulálja egy felnőtt szervezetét, hogy károsítaná azt. Egy csésze, vagyis 2 deciliter kávéban átlagosan 90-180 milligramm koffein van. A kávét készítsük el jól, fogyasszuk mértékkel, és akkor jót fog tenni a szervezetünkkel.

Napi egy-két csésze kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a krónikus betegségek és a rák megelőzésében. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, Tágítja az agyi ereket, megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, így átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet azonban rohamos teljesítménycsökkenés követ.

A koffeinmentes kávéban is van koffein. Viszont legalább 5 csészével kell elfogyasztanod ahhoz, hogy egy csészényi hagyományos kávé koffeintartalmát a magadénak tudhasd.

A kávéval tehát legyél óvatos, és mindenképp idd meg a mellé tálalt pohár vizet is!