A bambuszok nagyon elegánsak, kecsesek, és igazán egzotikussá tudják varázsolni a kertünket. Azonban nem árt óvatosnak lenni, ha bambusszal szeretnénk ékesíteni a kertünket, hiszen a bambusz nem véletlenül lett a legyőzhetetlenség szimbóluma a keleti kultúrákban.

Ha nem figyelünk oda, akkor nem fogja érdekelni sem a telekhatár, sem a jóízlés, és bizony át fogja venni az uralmat a kertünk felett. De van rá megoldás, hogy akadályozzuk meg ebben, és arra is van ötletünk, hogy mit tehetünk, ha már átvette a hatalmat a kertünk felett a bambusz. Erről az egzotikus szépségről tehát nem kell és nem is érdemes lemondani. Sőt, ha szeretjük, akár a kerti bútoraink is készülhetnek bambuszból.

Ismerd meg a bambuszokat

A bambuszok egyszikű növények, és a pázsitfűfélék családjába tartoznak. Örökzöldek, azonban színük eltérő lehet, a fajoktól függően. Kelet-, és Dél- Ázsia országaiban a bambuszok nemcsak dísznövények, hanem haszonnövények is, hiszen papíralapanyagként, építkezési alapanyagként, használati tárgyak alapanyagaként, sőt, még élelmiszerként is felhasználják őket.

bambusz

Nem kell lemondanod a bambuszról akkor sem, ha nincs kerted. Fotó: Shutterstock

Európában, és hazánkban is egyre többen kapnak kedvet hozzá, hogy bambusz legyen a kertjükben. A bambusz ültethető szoliternek, de akár talajtakarónak is kiváló. Ha pedig nem szeretnénk, hogy átvegyék a kertünkben az uralmat, vagy nincs kertünk, akkor konténeres és cserepes változatban is igazán jól mutatnak a teraszunkon.

Egy nap alatt akár 25-30 centimétert is képesek nőni, de van olyan faj, amelyik több, mint 1 métert nő egyetlen nap leforgása alatt. A növekedésük éjjel gyorsabb, mint nappal. Aki bambuszt szeretne, annak emiatt nagyon fontos tájékozódnia, hogy mi jellemző az általa megvásárolni kívánt fajtára.

Van olyan bambusz, amelyik magasra nő, de van, amelyik alacsonyabb marad, továbbá léteznek fagytűrő, télálló fajok, és olyanok is, amelyeknek ehető a rügye. A bambuszok rizómája sem egyforma, ezért van, amelyik nagyon gyorsan terjeszkedik, míg van olyan is, amelyikre ez nem jellemző.

A bambusz föld alatti hajtásrendszerét gyöktörzsnek, rizómának nevezzük. Ezek a föld alatti módosult szárak, amelyeken a bambusz gyökérzete található. A bambusz rizómája behálózza a talajt, ezért is fontos, hogy már az ültetéskor gondoskodjunk gyökércsapdáról. Ha ezt nem tettük meg, és a bambusz elszaporodott a kertben, akkor sajnos a rizómák kiásásával tudjuk csak kiirtani a növényt, amely hatalmas munka.

A bambuszok kétféle rizómatípusát érdemes ismerni, a leptomorf, és a pachymorf típust. A legtöbb mérsékelt övi bambusz, leptomorf típusú rizómával rendelkezik, amelyik hengeres, vékony és hosszúkás. A legtöbb rügyből szár hajt, míg egyes rügyekből rizóma lesz. A hajtások sűrűsége ennél a rizómatípusnál elég nyitott, azonban a terjedés gyorsaságát nehéz meghatározni, mivel 15 cm és 5 m közé tehető.

A pachymorf rizómatípus gyakori a trópusi és szubtrópusi eredetű bambuszoknál, rövid és vastag, melynek rügyei szinte minden alkalommal szárrá alakulnak. Mivel a hajtások rendszerint a felszínre törnek, a szárak nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ezért nagyon sűrű csoportot tud alkotni. Viszont a terjedési sebessége igen lassú, hideg éghajlaton 10-15 cm egy évben.

Így legyen bambusz a kertedben

Nagyon fontos, hogy alaposan gondoljuk át, a kert melyik részébe szeretnénk a bambuszt, és melyik fajtát választjuk. Nem mindegy ugyanis, hogy mérsékelt övről származó fajt, vagy télállót választunk. A télálló faj esetében ügyelni kell rá, hogy védett helyre telepítsük, így a kert déli, vagy délkeleti részét válasszuk ki a számára. Az is nagyon lényeges, hogy szélvédett helyet válasszunk.

De nagyon fontos az is, hogy nézzünk utána, az általunk választott bambuszfajnak milyen a fény-, csapadék-, pára- és tápanyagigénye. A legtöbb bambusz a semleges kémhatású talajt kedveli, és igen nagy a tápanyagigénye. De nem csak a tápanyagigénye nagy, hanem a helyigénye is, így erre is gondoljunk, amikor körbenézünk, hol is mutatna jól a kertünkben.

A bambusz ültetésekor a növényt teljes, ép földlabdával emeljük ki. Az ültetőgödör kétszer olyan nagy legyen, mint a tő mérete, és kétszer olyan mély, mint a földlabda magassága. Az ültetőgödör aljára tegyünk 10-15 cm rétegben szervestrágyát, majd erre kerüljön 10 cm vastag földréteg, hogy a növény gyökérzete ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

bambusz

A bambusz egzotikus hangulatot teremt a kertben. Fotó: Shutterstock

Úgy helyezzük be a bambuszt a gödörbe, hogy a földlabda kicsit kerüljön mélyebbre, mint az eredeti talajszint, majd töltsük fel földdel a tő körüli területet. Fontos, hogy mivel a bambusz vízigényes növény, ne feledkezzünk meg a víz megtartásához szükséges tányér kialakításáról sem, majd alaposan öntözzük meg a növényt.

Akár sövényt is ültethetünk a bambuszből. Azonban ebben az esetben is ügyelni kell rá, hogy mivel a bambuszok föld alatt kúszó rizómájukkal minden irányba, és nagyon gyorsan terjednek, elég hely legyen a növény számára. A növényeket fajtánként változóan, de átlagosan 1-2 méter távolságra ültessük el egymástól.

Azért, hogy ne nője be az egész kertet, már az ültetéskor gyökércsapdát kell készíteni. A gyökércsapdát úgy készítsük, hogy ahol nem szeretnénk, hogy tovább terjedjen a bambusz, oda ásunk egy közepesen mély árkot, és kibéleljük geotextíliával, majd az árkot feltöltjük földdel. Sövénynek kiválóan használható bambuszfaj a Phyllostachys bissetii, amelyik télálló.

A bambusz esetében fontos, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözés, trágyázás, téli talajtakarás és tisztítóvágás fontosságáról. A bambuszok nagyon tápanyagigényes növények. Fontos, hogy már az ültetéskor helyezzünk a gödörbe trágyát, majd egy-két évig trágyázzuk be a növényt, ásás segítségével. Amikor már kialakult a bambusz rizómarendszere, a szervestrágyát nem fogjuk tudni a talajba juttatni.

A bambuszok nitrogénigényes növények, ezért is fontos, hogy kétévente trágyázzuk őket, erre pedig az ősz a legjobb időszak, mert ilyenkor a trágya a csapadékkal bemosódik a talajba.

A bambuszok rendszeres öntözést is kívánnak. Ha nem öntözzük őket rendszeresen, a levelük előbb összesodródik, majd le fog hullani. De vigyázzunk rá, hogy nagy melegben csak a talajt érje víz. Amikor a bambuszok elérik az 5 éves kort, meg kell őket tisztítani. Ekkor távolítjuk el az idős, fakó, sérült szárakat. Erre a munkálatra az ősz és a tél a legideálisabb. Mivel a bambusz minden évben egyre sűrűbb lesz, nagyon fontos a rendszeres metszése és ritkítása. A bambusz szára 6-8 évig él, de 5-6 éves kora után már hiába leveles a szár, a rizómákba már nem juttat a levelükben készült táplálékból.

Ezért az 5-6 éves szárakat ki kell vágni a fiatal hajtások közül. Így a fiatal hajtások megfelelő mennyiségű fényhez jutnak, így elkerülhetők lesznek a különféle gombás fertőzések. Az új hajtások is fejlesztenek oldalágakat. Ezeket bizonyos magasságban már érdemes lemetszeni, hiszen így nem csak egészségesebb lesz, de a szépsége is jobban tud érvényesülni.

Így szaporítsd a bambuszt

Ha szaporítani szeretnénk, a legegyszerűbb az ivartalan szaporítás.

Ehhez választhatjuk az anyatőről történő sarjleválasztást. Ehhez ásóval a rizómaköteggel rendelkező sarjat kell leválasztani földlabdával együtt, majd konténerbe kell ültetni. De rizómáról is hajtathatjuk. Ekkor egy hosszabb rizómát kell feldarabolni, azonban erre csak a 3 éves rizómák alkalmasak.

Így vészeli át a bambusz a telet

A telet a legtöbb bambusz jól bírja, így a legtöbb fajta egészen -30 Celsius-fokig életben marad. Ha mégis fagykárt szenvedett, tavasszal újra ki fog hajtani. Mivel azonban a fiatal bambuszok télállósága még gyengébb, az új telepítést az első 1-2 évben nem árt a hideg hónapokban takarással óvni.

Ha tavasszal ültetjük, kissé meg tud erősödni a téli hidegek előtt, de ha ősszel ültetjük, védhetjük alapos iszapolással, és takarással. Szerencsére nálunk nem élnek azok a rovarok, amelyek az eredeti élőhelyén kárt tesznek a bambuszban, de a takácsatkák és a levéltetvek megtámadhatják. Ellenük atkaölő szerekkel, és levéltetűölő szerekkel védekezhetünk. Gyökereit a pajorok és a lótücskök támadhatják meg, amelyek ellen talajfertőtlenítő szerekkel védekezhetünk.

A bambusz tehát igazán egzotikus hangulatot teremt, de nagyon oda kell figyelni rá, hogy nehogy átvegye a kert felett az uralmat.