Habár a nád agresszív gyomnövény, igazán nagy hasznot hajt, hiszen számtalan célra felhasználható A kertünkben pedig igencsak egzotikus látványt nyújthat. Ha dézsában neveljük, ráadásul még attól sem kell tartani, hogy túlságosan elszaporodik, bár a metszőollót nem szabad túl messzire tenni, ha nád díszíti a kertünket.

Ismerd meg a nádat

A nád az egész Földön elterjedt növény, amelyet leginkább tetőfedésre, kerítés építésére, árnyékoló készítésére használnak, sőt, újabban már hallhattunk a silózásáról, és állati takarmányként történő felhasználásáról is. Mivel nagyon kedveli a nedvességet, így leggyakrabban tavak és patakok partján, mocsarakban és nedves réteken találkozhatunk vele. A nád, annak ellenére, hogy igencsak sok hasznot hoz, nehezen kiirtható, agresszív gyomnövény.

nádas tóban

A nádat számtalan dologra fel lehet használni, így árnyékoló és tető is készülhet belőle. Fotó: Pixabay

A rizómái vízszintesen és függőlegesen hálózzák be a talajt, és minden csomóból gyökerek és minden rügyből hajtások törnek elő, ráadásul bugája is számtalan magot érlel. Így, ha a kertünkben nád van, és meg szeretnénk tőle szabadulni, akkor azt csak nagyon mély csákányozással vagy mély talajforgatással tudjuk véglegesen kiirtani.

A nád nagymértékben hozzájárul a vizek öntisztulásához. A nádasok fontos szerepet játszanak a süllyedéssel vagy deflációval kialakult tómeder feltöltődésében és a lassú folyású síksági folyók mederváltozásaiban is. A nádasok ezen kívül számtalan állatfaj számára biztosítanak élőhelyet.

A levélzet lehullását követően, általában november végén, december elején kezdődik meg a nád aratása. A nádvágás, annak ellenére, hogy gépesítették, a legnehezebb fizikai munkák közé tartozik. Korábban a zöld nádat legeltették, főleg a szarvasmarhákkal, hiszen a fiatal hajtások magas cukortartalma miatt a legelő állatok szívesen fogyasztották azt.

Az olasznád szebbé teheti a kertet

Azonban vannak már olyan nádak, amelyek igazán különlegessé varázsolhatják a kertünket. Ilyen az olasznád is. Az olasznád hasonlít a közönséges nádra, de annál jóval magasabbra nő, így nagyon is impozáns látványt nyújthat a kertünkben. Az olasznád egy nemesített fajta, az eredeti alapfaj feltehetően Közép-Ázsiából származik.

A magassága átlagosan 2–5 méter között mozog, de akár a 10 métert is elérheti. Üreges, csomókkal tagolt szárának átmérője 2–3 cm, anyaga pedig nagyon kemény. Levelei 2–8 cm szélesek, 30–60 cm hosszúak és kékeszöld színben játszanak. Nagyon kedveli a nedvességet, így csak akkor próbálkozzunk meg vele a kertben, ha megfelelő mennyiségű öntözővizet tudunk számára biztosítani. Ha elegendő vízhez jut, akkor nyáron akár napi 5 cm-t is növekedhet. Az olasznád szeptemberben kezdi meg virágzását. Virágzata fél méter hosszúságú buga.

Csodás látványa mellett kiváló szélfogó és sokan sövényként használják. Korábban, a többi nádhoz hasonlóan kerítést, kunyhókat, kosarakat is készítettek belőle. Sőt, mivel teste üreges, így sok fúvós hangszer alapjául is szolgál.

nád napsütésben

A nád a kertben is jól mutat. Fotó: Pixabay

Mivel kúszó rizómáival gyorsan terjeszkedik a kertünkben, ha nem használjuk a metszőollót, idővel egészen biztosan át fogja venni az irányítást, és minden helyet el fog foglalni. Mindenképpen meleg és napos helyre ültessük, ahol a talaj laza, tápanyagban gazdag, és kellő mértékben nedves.

Ez a gyönyörű növény hatalmas méretével akár szoliterként is nagyon jól mutat, különösen, ha van egy kis kerti tó vagy csobogó a kertünkben. De akár dézsába is ültethetjük, nagyon jól fog mutatni és jól is fogja érzni magát, ha nem feledkezünk meg az öntözéséről.

Habár ősszel nem kell visszavágni a hajtásokat, télire kössük össze, és takarjuk be, hogy át tudja vészelni a fagyokat. Ha dézsában neveljük, akkor vigyük egy fagymentes, világos, zárt helyre, és ott teleltessük át tavaszig, amikor már nincsenek fagyok. Tavasszal vágjuk vissza az elszáradt hajtásokat, amely nagyban segíti a növény megújulását. Ekkor már tápanyagot is kell adni neki.

Az olasznádat márciustól április végéig tőosztással lehet szaporítani. Ültetés előtt az anyatövet jól be kell locsolni, hogy könnyebben fel tudjuk szedni, majd 2-3 tenyérnyi részekre kell osztani, mivel így erednek meg legjobban a tövek.

A nád különleges látványt nyújt a kertben, így érdemes helyet adni neki.