Képzeld el, hogy fogyókúra helyett csak annyit teszel, hogy egy kicsivel kevesebbet eszel, mint amennyit bírsz – és máris közelebb kerülsz az ideális testsúlyhoz. A japánok ősi bölcsessége, a hara-hachi-bu arra int, hogy csak addig egyél, amíg 80%‑ig megtelik a hasad.
Ez a filozófia különösen Okinawa szigetén terjedt el, ahol nem mellesleg a világ egyik leghosszabb életű népessége él. A hara-hachi-bu gyakorlása nemcsak a napi kalóriabevitel csökkentéséhez járulhat hozzá, de a testtömegindexet (BMI) is alacsonyan tarthatja – ráadásul mindenféle szigorú diétázás nélkül!
A kutatások szerint azok, akik így étkeznek, gyakrabban választanak zöldségeket, kerülik a túl sok gabonát, és lassabban, tudatosabban esznek – így nemcsak az egészségük, de az étkezés élménye is gazdagodik. A kulcs az önreflexió: éhségből eszem vagy csak szokásból? Képernyő nélkül, minden falatot megízlelve jobban figyelhetünk a testünk jelzéseire.

A hara-hachi-bu arra int, hogy csak addig egyél, amíg 80%‑ig megtelik a hasad – Fotó: Shutterstock
Persze ez a módszer sem univerzális: sportolók, gyerekek vagy betegek számára nem biztos, hogy elegendő tápanyagot nyújt. De a legtöbbünk számára egyszerű, észszerű és fenntartható megközelítés lehet a túlevés elkerülésére.
Forrás: sciencealert.com