Almafronton forró a helyzet: az egész ország imádja, de vajon tényleg olyan egészséges, ha minden nap ezt majszolod? És tényleg van annyi fajta, hogy 40 évig kóstolgathatnád? Ha azt hitted, hogy már mindent tudsz az almáról, kapaszkodj meg: jelenleg több mint 15 ezer különböző almafajta létezik világszerte! Ha minden nap megennél egyet, nagyjából 40 évbe telne, mire végigérnél a listán! De vajon jól teszed, ha minden nap eszel almát?
Az alma, ami mindig veled van
Az almát fogyaszthatjuk önmagában, vagy almaléként, egészen biztosan nem fogunk benne csalódni. Nem is beszélve arról, amikor süteményekbe kerül. A nagyi almáspitéje például "igazi citrommal" fűszerezve örök emlék marad. Az alma ezen kívül bor formájában is fogyasztható, de befőttként, lekvárként és teaként is megállja a helyét. Sőt, húsok mellé is kiváló köretnek, de egy kis mézzel megbolondítva kiváló desszert lehet belőle, nem is beszélve a pongyolába bújtatott formájáról, amelyik szintén igazán finom.
Nem is csoda, hogy olyannyira kedvelt, hogy hazánkban egy személy átlagos évi almafogyasztása eléri a 25 kg-t. Magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is magas. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.
Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást, gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre, méregtelenítő hatása pedig segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, amely a héjával együtt történik.
Gyerekkortól az időskorig: az alma ott van az uzsonnás dobozban, a nagyi pitéjében és a reggeli müzliben. Nem véletlenül! A Medical News Today szerint az alma a tíz legegészségesebb étel között szerepel. Tele van rosttal, vitaminokkal, antioxidánsokkal – de vajon lehet-e túlzásba vinni az alma fogyasztását?

Az alma finom és egészséges, de mértékkel fogyaszd. – Fotó: Shutterstock
Az alma szinte minden porcikádat kényezteti! Magas rosttartalma támogatja az emésztést, a C-vitamin erősíti az immunrendszert, a polifenolok pedig hozzájárulnak a szív egészségéhez. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók kedvence is.
De vigyázat: a túl sok alma – főleg, ha nem váltogatod más gyümölcsökkel – puffadást, hasfájást is okozhat. És bár a mondás szerint „napi egy alma az orvost távol tartja”, azért ne csak erre a gyümölcsre alapozd az egészséged!
Magyarország kedvenc almafajtái – Te melyiket szereted?
Hazánkban is igazi sztár az alma, hiszen szinte minden kertben ott piroslik valamelyik fajta. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek!
- Gala-fajták: A magyarok abszolút favoritja! Roppanós, édes, lédús – és ráadásul már augusztusban szüretelhető.
- Golden Reinders: A klasszikus sárga alma, akár 6 hónapig is eláll. Egyetlen hibája, hogy érzékeny a betegségekre.
- Granny Smith: A zöld, savanykás legenda! Ha szereted az igazi frissítő ízt, ez a te almád.
- Pinova: Kevés növényvédő szerrel is termeszthető, illatos és édesen savanykás – a gazdák kedvence!
- Topaz: Fűszeres, bőlevű, igazi különlegesség. Októberben érik, és akár januárig is friss marad.
- Jonagold: Nagy, lédús, enyhén savanykás – igazi klasszikus, akár 10 hónapig is eltartható.
- Idared: A hosszú eltarthatóság bajnoka, aszalva is mennyei!
Almamítoszok – tények és tévhitek
Tévhit: Ha elülteted az alma magját, ugyanazt az almát kapod vissza.
Tény: Ha pontosan ugyanolyat akarsz, oltani kell, nem magról ültetni!
És egy érdekesség: hiába próbálnád végigkóstolni az összes fajtát, mindig lesz újabb és újabb alma a piacon – így az alma-univerzum végtelen!
Alma minden napra? Igen, de mértékkel!
Az alma igazi szupersztár, de ne feledd: a változatos étrend nagyon fontos! A gyümölcsök között is érdemes váltogatni. Így az orvos tényleg távol marad – de az alma iránti rajongásod megmarad!
Ismered ezeket a különleges almákat?
Vannak olyan almák is, amelyeket csak kevesen ismernek. Ilyen például a White Cloud Apple, mely a kinézete miatt igazán különleges. Ezek az almák ugyanis teljesen fehérek. A White Cloud nyár közepétől érik, azonban mivel kedveli a hideget, leginkább a szibériai területeken lehet vele találkozni.
Ezzel szemben a Black Diamond a nevéhez méltó módon, sötét színű. Ez a rendkívül ritka alma a kínai eredetű Huaniu almák családjába tartozik, és Tibetben terem. Habár a neve alapján feketének gondolnánk, a valóságban inkább mélylila a gyümölcs héja, a húsa pedig fehér. Különleges színét a magasan fekvő termesztőhely körülményeinek köszönheti, hiszen a magasság miatt nagymértékben ki van téve az UV-sugárzásnak. Nagyon magas természetes glükóztartalma miatt ez az egyik legédesebb alma, melynek héja vastag, viaszosan fénylő, a húsa pedig ropogós.
Az alma igazán finom és egészséges, azonban fontos, hogy mértékkel fogyaszd!