A paprika nagyon sok finom étel alapját adja. Gondoljunk csak a lecsóra, a pörköltre vagy a töltött paprikára. A legjobb pedig, ha a saját kertünkből kerül az ételbe. Frissen és ropogósan, tele élettel és vitaminnal. De mi lehet az oka, hogy habár mindent megadtunk a paprikának, mégis elkezd sárgulni a levele, majd a termés is elmarad?
Ezért sárgul a paprika levele
A paprika levelének sárgulása több okra vezethető vissza. A május közepén kiültetett paprika és paradicsom bekötött, a bogyók növekedése megindult, a termésképzéshez nagy mennyiségű tápanyagra, mindenekelőtt nitrogénre van szükség, ezért előfordulhat, hogy a talajban kevés a tápelem.
De az is fontos, hogy a fiatalabb vagy az idősebb leveleken látható a sárga elszíneződés. Az úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) hiánytünetei mindig az idősebb, azaz az alsó leveleken mutatkoznak először. A hiány fokozódásával idővel a középső, majd a fiatalabb levelekre is átterjednek.
A mikroelemek és azon tápanyagok hiányát (pld. mangán, vas, cink, bór, kén, kalcium) a fiatal levelek és hajtások sárgulása jelzi. Kivétel lehet a magnézium, amelynek hiánya a középtáji levelek sárgulását okozza. De az is fontos, hogy milyen módon sárgul a paprika levele.
A tápelemek okozta sárgulásnál többé-kevésbé a szövetek egyenletes és nem foltszerű klorózisa a jellemző. A gombabetegségek általában foltszerű tüneteket mutatnak. A kálium hiánya esetén jellemzően a levél hegye kezd sárgulni, a nitrogén esetében a levél széle, míg a magnézium esetében a levélnyél irányából induló klorózis a jellemző.
A levelek sárgulása kialakulhat akkor is, amikor a növény valamilyen okból nem tudja a talajból felvenni az adott elemet. Ekkor a tápanyag felvételét akadályozó tényezők, mint például a kedvezőtlen talajkémhatás, a levegőtlen talaj, a rossz talajszerkezet vagy a szárazság megszüntetésével lehetséges a gyógyítás.
A fiatal levelek (hajtásvégek) sárgulása legtöbbször mangán, cink, de sokkal gyakrabban a vas hiányára vezethető vissza. Ennek oka általában a túlöntözés, vagy egy nagyobb eső lehet. Ilyenkor az oxigén kiszorul a talajból, és a vasvegyületek a növény számára nehezen felvehető formává alakulnak át.
Erre figyelj, ha paprika van a kertedben
Fontos, hogy a paprikának megadjuk, amire szüksége van, és akkor a termés sem marad el. A paprikát termeszthetjük szabadföldben vagy magaságyásban is. A paprikát érdemes palántázni, melyek felneveléséhez nyolc hétre van szükség. Amikor a palánták már elérték az 5-6 lombleveles állapotukat, párosával ültessük ki őket a magaságyásba, vagy a kerti ágyásba.
A paprika nagyon hő-, fény- és vízigényes növény. Legjobban a vályogos talajt kedveli, azonban ha időnként érett komposztot adunk neki, azt bőséges terméssel fogja meghálálni. A palántákat fellazított, betrágyázott talajba ültessük. A palánták ágyása köré húzzunk bakhátat, vagyis készítsünk egy árkot a kapával. Az árkokban meg tud maradni az eső- és az öntözővíz, így érdemes azt kéthetente alaposan feltölteni, hogy a növény kellő mennyiségű vízhez juthasson.
A palántákat májusban, a fagyosszentek után ültessük ki a kertbe, 30x30 cm távolságra egymástól. Mélységük egyezzen meg azzal a mélységgel, ahogyan palántaként az ültetőedényben voltak. A paprika nagyon igényli a rendszeres öntözést. Enélkül ne is álmodjunk bőséges paprikatermésről.
Figyelj a részletekre, és bőséges lesz a paprikatermés a kertedben. Fotó: Shutterstock
De nemcsak vízre van szüksége a paprikának. A paprika leginkább a nitrogént igényli, mely sokban segíti a növény fejlődését. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag. Azonban ügyeljünk rá, hogy a paprika nem tolerálja az egyszeri nagy műtrágyaadagot.
Akár több éven át is termeszthetjük ugyanabban a talajban a paprikát. Ültethetjük a bab, a borsó, a hagyma, vagy akár a sárgarépa szomszédságába is. A paprika nagyon kényes a gyomokra, így rendszeresen meg kell tőlük szabadítani, különben nem fog szépen fejlődni. Ha a terméskötés után a paprika nem kap elegendő vizet, akkor előfordulhat, hogy az aszálystressz miatt több kapszaicint termel, és az enyhe ízű paprika is csípős lesz. Érdemes a paprika tövét mulcsozni, hiszen így jobban megőrzi a talaj a nedvességet.
Amint eléri a megfelelő érettségi szintet, le kell szedni a termését. Ha a szedéskor pattanó hangot hallat a kocsány, akkor tökéletes érettségi fokában szedtük le a paprikát.