Egy dél-koreai kutató intézet zöldségtermelőkkel együttműködve olyan üvegházi robotot konstruált, amely a sorok között mozogva megsemmisíti a kártevőket, és többek között segít a műveléshez szükséges nehéz tárgyak és eszközök műveléshez mozgatásában – írja az ajudaily.com.

paradicsom ültetvény

A mindenes robot emel, szállít és megsemmisíti a kártevőket – Fotó: pixabay.com

Az új konstrukciót a Koreai Iparfejlesztési Technológiai Intézet (KITECH) a Fine Motors járműgyártó céggel együttműködve hozta létre, és mutatta be citrusféléket, paradicsomot és paprikát termesztő farmokon való működés közben.

A robot mozgását a 20 cm mélységben a föld alá épített mágneses kábelek vezérlik. Ez egy újszerű és a korábban használtaknál hatékonyabb megoldás, maga a robot pedig mintegy 30 százalékkal olcsóbb a forgalomban lévő, hasonló nemzetközi konstrukcióknál.

A mintegy 10 millió won (9.000 USA dollár) bekerülési értékű robot 200-400 kg tömegű terhet tud felemelni, 36 százalékos lejtőn és akár 50 °C-os környezetben is képes dolgozni, sőt kültéri körülmények között, burkolatlan utakon is alkalmazható, bár arról nincs információ, ott hogyan oldják meg a kábelfektetést.

Az új robot minimálisra csökkentheti az üvegházakban végzendő fizikai munkát, ami különös jelentőséggel bír Dél-Koreában, amely elsősorban mezőgazdasági népességének elöregedése miatt kényszerül az automatizálás eszközeit igénybe venni, mivel farmereinek 47 százaléka 65 évnél idősebb.