Ahogy közeledik a karácsony, úgy születik meg a döntés, hogy milyen karácsonyfa díszítse idén az otthonunkat. Sokan a vágott fenyő mellett döntenek, míg sokaknak a műfenyő jelenti a megoldást. Azonban, ha van kertünk, akkor érdemes olyan fenyőfát választani, amelyik később kikerülhet a kertbe is. Akkor is, ha nem túl nagy a kertünk.

A cukorsüvegfenyő ugyanis tökéletes megoldás lehet karácsonyfaként, és a kertünk díszeként is, még kisebb méretű kert esetében is. De ha nincs kertünk, akkor sem szabad cukorsüvegfenyő nélkül maradnunk, hiszen az erkélyen is nagyon jól fogja érezni magát. Éveken át lehet a karácsonyfánk, és a kertünk, teraszunk ékessége ez a lassan növekedő, gyönyörű örökzöld.

Ismerd meg a cukorsüvegfenyőt

A cukorsüvegfenyő nem véletlenül kapta a nevét, hiszen igazán édesen mutat a kertben, és még karácsonyfaként is tökéletes. Ez a fenyő a legjobb választás, ha kicsi a kertünk, de nem szeretnénk lemondani a fenyőről. Lassú növekedésű, és nagyon szép dísze lehet a kertünknek. Ahogy pedig közeledik a karácsony, egyre több helyen találkozhatunk vele, hiszen sokan választják karácsonyfának.

cukorsüvegfenyő

A kertbe is kiültethető, ha gyökeres örökzöldet választasz karácsonyra. Fotó: Shutterstock

Sok esetben azonban nem cukorsüvegfenyőként, hanem törpefenyőként árusítják, és ilyenkor általában még csak 20-30 centiméteres. Mivel nagyon lassan növekszik, évente alig 10 cm-t, ezért hosszú évek múlva éri el végleges, közel 2 méteres magasságát.

Nem véletlen tehát, hogy igazán kedvelt kerti növény, hiszen gyönyörű megjelenése van és túlságosan sok helyet sem foglal. Kisebb mérete miatt a nem túlságosan tágas kertekbe is tökéletes, de kiváló járdák, utak mellé is. Azonban, a többi fenyőhöz hasonlóan a hazai klímán is odafigyelést igényel, de ez ne vegye el a kedvünket tőle.

Így legyen cukorsüvegfenyő a kertedben

A cukorsüvegfenyő kedveli az alacsonyabb hőmérsékletet és a magas páratartalmat. A legjobban ezt csepegtető öntözéssel, mulcsozással, vagy dézsás nevelés esetén alacsony peremű, vízzel töltött alátét tálcával tudjuk számára megadni. Mivel lassú a növekedése, nyugodtan nevelhetjük dézsában is, így akár több éven át is lehet a családunk karácsonyfája.

Kiválóan érzi magát a balkonon, teraszon is, így ha nincs kertünk, akkor is lehet egy ilyen csodaszép növényünk. A párásításról azonban ebben az esetben sem szabad megfeledkezni. De a cukorsüvegfenyő még a sziklakertben is tökéletesen érzi magát. Sokan pedig bonsait nevelnek belőle.

Azonban arra ügyeljünk, hogy a cukorsüvegfenyő 10-14 napnál tovább ne maradjon bent a fűtött lakásban, mert akkor nem fogja túlélni a telet. Gyakran panaszkodnak rá, hogy a cukorsüvegfenyő a gondos ápolás, öntözés, tápoldatozás ellenére is elhal, aminek az oka az, hogy nem tolerálja a beltéri körülményeket.

De ha betartjuk, hogy csak rövid ideig tartjuk a lakásban, hosszú éveken át lehet a karácsonyfánk és a kertünk, erkélyünk dísze. Ha nem dézsában akarjuk nevelni, az újév első napjaiban érdemes kiültetni, amennyiben nincsenek kirívó mínusz hőmérsékletek.

Ha a kinti időjárás fagyos és a talaj átfagyott, akkor tavaszig nevelhetjük cserépben a teraszon, balkonon vagy az ablakpárkányon. Ha kiültetjük a cukorsüvegfenyőt, akkor keressünk számára napos, de legfeljebb félárnyékos helyet. Ez az örökzöld a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Fontos, hogy ne kerüljön zárt szegletekbe, levegőtlen sarkokba, vagy erős takarásba, hiszen szüksége van a folyamatos légmozgásra sűrű ágrendszere miatt. Ha nem ügyelünk erre, akkor sajnos gombás betegségek jelenhetnek meg rajta.

cukorsüvegfenyő fenyő

A cukorsüvegfenyő karácsonyfaként és kerti díszként is gyönyörű. Sőt, még az erkélyt is kiválóan tudja ékesíteni. Fotó: Shutterstock

Ha rendszeresen öntözzük, nagyon sokáig lesz mutatós része a kertünknek. Nem véletlen a népszerűsége, különösen karácsony környékén. Kicsi, de nagyon mutatós, akár asztaldíszként, ablakdíszként is megállja a helyét, idővel azonban a szoba dísze is lehet, majd az ünnepek után csodás látványt nyújt a kertben. Ráadásul az ára is igazán kedvező, a többi a karácsonyfaként vásárolható örökzöldhöz képest is.

Mivel hosszú évtizedeken keresztül élnek a kertben, mindig vissza tudják idézni a karácsonyi emlékeket. Sőt, akár a kertben is fel lehet díszíteni, így igazán jó választás lehet. De nem csak mostanában lehet megvásárolni, hanem az év bármely szakában. A nagy fagyok és a hőség időszakát kivéve pedig a kertünkben is nyugodtan elültethetjük.

A cukorsüvegfenyő ideális karácsonyfa

A cukorsüvegfenyő akár még kis asztali díszként is megállja a helyét, majd ahogy növekedésnek indul, úgy válhat belőle a család karácsonyfája. Kis mérete miatt nem foglal túl sok helyet, csodálatos formája pedig igazán érdemessé teszi rá, hogy az ünnep ékessége legyen. Mivel kis méretű, ezért a gyerekszobába is kiváló lehet, így a gyerekeknek is lehet külön karácsonyfájuk.

Az idősebbek számára is ideális, hiszen könnyű mozgatni, és az ára is jóval kedvezőbb, mint a nagyobb méretű fenyőfáké. A formája pedig igazán klasszikus, így kiválóan megállja a helyét karácsonyfaként.

Csodás karácsonyfát és boldog ünnepeket kívánunk!