A karácsony mindenkit másképp érint meg. Sokan várják, annak ellenére, hogy sok munkát is tartogat a számukra. Az egyik legkorábbi feladat pedig a karácsonnyal kapcsolatban, az egyik legfontosabb szereplő, a karácsonyfa kiválasztása.

Ez a ceremónia pedig mindenkinél máshogy történik. Ahány ház, annyi szokás, és annyiféle karácsonyfa. Lehet kicsi, lehet nagy, igazi vagy mű, a legfontosabb, hogy amikor rápillantasz, felidézze benned minden csodás karácsonyi emléked, és boldogan gyűljetek össze a feldíszített fa körül. Nincs is annál megindítóbb látvány, mint amikor a család körbeállja a fát, és részesei lehetünk annak a pillanatnak, amikor a gyerekek meglátják azt a csodát, amit karácsonyfának nevezünk.

Ekkor teljesen mindegy, hogy dús, vagy alig pár ága van, hogy magas, vagy alacsony, hiszen a legszebbnek látjuk a világon. Emlékszem, amikor nagypapám minden karácsonykor felemelte a kis fát, hogy lássuk, az is a plafonig ér. Ezeket az emlékeket megőrizve próbálunk mi is örök emléket szerezni gyermekeinknek, és elhitetni velük, és persze magunkkal is, hogy a karácsonyi csoda bizony létezik.

De odáig még el kell jutni, és rengeteg mindent meg kell szervezni, el kell intézni. Addig még át kell verekedned magad a karácsonyfaárusoknál sorakozó rengeteg potenciális karácsonyfa jelöltön is. Meg persze elhappolni a legszebbet a többi vásárló elől. Szóval, van még feladatod bőven, és mi ebben szeretnénk segíteni neked.

karácsonyfa fenyőfa

A karácsonyfának való fenyőket ültetvényeken nevelik. Fotó: Shutterstock

A legfontosabb választási szempontok

1. Először is jelöld ki a karácsonyfa helyét, hogy nehogy úgy járj, mint a Karácsonyi vakáció című filmben. (Ha nem láttad még, feltétlenül kezd azzal a karácsonyi készülődést, hogy megnézed.) Visszatérve a karácsonyfára, a szívünk általában átveszi az uralmat az eszünk és a térérzékünk felett, amikor fát választunk, így jobb biztosra menni, és megmérni, milyen széles és milyen magas fa fér el a nappaliban. A magasságnál vedd figyelembe a csúcsdíszt és az állványt is.

2. Azt is vedd figyelembe, hogy mennyire bírja a meleget, hiszen nem kellemes bokáig gázolni a tűlevélben már az ünnep második napján. Tehát, ha lehetséges, ne a radiátor mellett tervezd felállítani.


3. Döntsd el, milyennek szeretnéd látni. Inkább ritkább legyen, amelyen jobban látszanak a díszek, vagy sűrű, tömött ágakkal szeretnéd? Erős, vagy inkább enyhe fenyőillatra vágysz? Mélyzöld vagy kékeszöld színben dobogtatja meg jobban a szíved? Ez alapján döntsd el, melyik fajtára esik a választásod.

4. A vásárlásnál ügyelj a részletekre. Ha igazán friss a választottad, akkor a következő teszten egészen biztosan át fog menni. A tenyereddel lazán fogd körbe az egyik ágat, és húzd végig rajta a kezed, átfuttatva az ujjaid között. Ha a fenyő friss, csak néhány tűlevél fog lepotyogni. Szintén jó próba, ha a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögeted a talajhoz. A zöld tűleveleknek nem szabad leesniük a fáról.

5. Ha már megtaláltad az igazit, a következő módon tudod sokáig élvezni a társaságát. Távolíts el 0,5-2,5 cm-t a törzs vágott részéből, ezután rögtön állítsd vízbe a fát. Ha lehet, olyan állványt válassz, hogy ne kelljen faragni a fa törzsét. Így megkíméled a családot egy esetleges horrorisztikus jelenettől, mert nem fogod elvágni a kezed, és a fa is tovább marad friss. Minden nap ellenőrizd, hogy a fának legyen elegendő vize. Egy nap alatt akár 4,5 liter vizet is képes felszívni, úgyhogy gyakran kell öntözni.

Műfenyő, földlabdás vagy vágott?

Az ideális fenyőfa választását sok minden befolyásolja. Az elsődleges szempont, hogy műfenyőt, vagy igazit szeretnél. A műfenyők között is találni olyanokat, amelyek a megszólalásig hasonlítanak igazi társaikra, ráadásul nem kell őket hazacipelni, öntözni, és a tűleveleik sem szurkálják meg a talpadat. Ha pedig fenyőillatra vágysz, annak sincs semmilyen akadálya, hiszen pár erős illatú fenyőágat hozva a szobába az illatról sem kell lemondanod.

Ha valódi fenyő mellett döntesz, választhatsz vágott, vagy földlabdás fenyőt. Ha azért nem vásárolsz vágott fenyőt, mert ezzel óvni szeretnéd a környezetedet, akkor tudnod kell, hogy ezeket a fákat kifejezetten a karácsonyi időszakra termelik. Olyan sor- és tőtávolságra vannak ültetve, és olyan intenzív termesztés folyik, hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt.

fenyőfa választás gyerek karácsonyfa

Csak akkor vidd el magaddal a gyermekeidet fát választani, ha nálatok nem az Angyalka hozza a fát. Fotó: Shutterstock

A földlabdás fenyő akkor jó választás, ha nem akarod sokáig feldíszítve a szobában tartani. Fontos, hogy pár napnál tovább ne maradjon a meleg lakásban, de nem kerülhet azonnal kiültetésre, hanem fokozatosan kell a hideghez szoktatni. Hűvös helyen kell tartani, amilyen egy beépített erkély, vagy egy pince, majd később elültetni.

Ahány ház, annyi féle fenyő

  • A lucfenyő sokak szerint az igazi karácsonyfa. Legalábbis a legtöbb filmben és képeslapon ez a fa szokott szerepelni. Erőteljes, gyantás illata sokak számára a karácsony illatát jelenti, ezért is nem volt kérdés hosszú évtizedeken keresztül, hogy milyen karácsonyfát válasszunk. Egyértelmű volt, hogy az csakis luc lehet. Azonban van egy nagy hátránya is, mégpedig, hogy alig díszítettük fel, máris hullatni kezdi a tűleveleit. Viszont, még a nyáron is felidézhetjük a karácsony hangulatát, amikor takarítás közben rálelünk egy tűlevélre.
  • A nordmann fenyő a Kaukázusban őshonos.  Napjainkban az egyik legnépszerűbb karácsonyfa fajta. Ennek az lehet az oka, hogy igazán szép, szabályos formája van, viszont cserébe le kell mondanunk a jellegzetes fenyő illatról. A szép alakját nem minden esetben a természetnek köszönheti, hiszen az ültetvényeken folyamatosan metszik. Lombozata sötétzöld és fényes. Tűlevelei 3-4 cm hosszúak és cserében azért, hogy nem illatozik túl erősen, tűleveleit is alig hullatja.
  • A Sziklás-hegységből, Észak-Amerikából származó ezüstfenyő szintén nagyon népszerű, amikor a karácsonyfa választásról van szó. Levelei ezüstös tónusúak és nagyon szúrósak. A rajtuk lévő viaszréteg akadályozza meg, hogy gyorsan lehulljanak. Ezért is nagyon népszerű, hiszen csodálatos színe van, és nagyon tartós.
  • Fraser-jegenyefenyő nagyjából 2,5 cm hosszú, puha, ezüstös zöld tűlevelekkel büszkélkedik. Ágai elég ritkák, így nagyon könnyű feldíszíteni. Viszont elég erősek, így a nagyobb díszeket is könnyedén elviselik. Nehezen hullatják el tűleveleiket, de ehhez vízre van szükségük.
  • A balzsamfenyő sötétzöld színű, rugalmas ágakkal rendelkezik. Szintén nagyon tartós, és ráadásul még nagyon kellemes fenyőillattal is betölti a szobát. Habár nehezebb díszeket nem ajánlott feltenni rá, ezért mutatós formájával, sokáig fennmaradó tűlevelekkel és kellemes fenyőillattal kárpótol minket.
  • A simafenyő Észak-Amerika keleti részén őshonos. Hazánkban még nem igazán ismert. Hosszú, puha tűleveleiből szívesen készítenek koszorúkat és girlandokat, azonban dús levelei miatt nehéz feldíszíteni. Megfelelő vízellátás mellett nagyon tartós.
  • A közönséges duglászfenyő puha, világoszöld levelei miatt ideális választás. Azonban a belső ágakhoz nehéz hozzáférni, így díszítése nem egyszerű. Emellett még hullik is, így ha ezt a fajtát választjuk, azt mindig tegyük vízbe.
  • A feketefenyő különleges, sötét levelei miatt kapta ezt a nevet. Nagyon szép és nagyon tartós, hiszen még a legmelegebb szobákban sem hullajtja el a leveleit. Az illata pedig az egész lakást betölti a karácsony csodálatos illatával.
  • Az erdeifenyő az egyik legnépszerűbb fenyőfajta. Ennek oka, hogy a melegben is kevéssé hullatja tűleveleit. Szabálytalan ágai miatt nincs meg az a klasszikus karácsonyfa alakja, levelei pedig nagyon szúrósak, ráadásul gyakran folyik belőle gyanta.

karácsonyfa család fenyőfa

A karácsonyfa az ünnep legmeghittebb pillanatainak fontos része. Fotó: Shutterstock

Így válassz földlabdás fenyőfát

Ha szeretnéd, hogy a karácsonyfád az ünnep elmúltával a kertben éljen tovább, válassz földlabdás fenyőt. Mivel hosszú távra tervezel, érdemes nem ismeretlen forrásból vásárolni, hanem kertészeti áruházakban beszerezni. A fenyőfa állapotáról úgy győződhetsz meg, ha meghajlítod a fenyő egyik levelét. Amennyiben az gyorsan kiegyenesedik, akkor a fa jó állapotban van, viszont ha görbe marad, akkor már szárad.

Nagyon fontos, hogy csak pár napig legyen a lakásban, ott se túl meleg helyen, és fokozatos szoktatás mellett kerüljön ki a szabadba. Csak az ünnep előtti 1-2 nappal vásárold meg, majd minél távolabb helyezd el a fűtőtesttől. A meleg szoba után ne kerüljün ki azonnal a hidegbe. Tedd át egy kevésbé meleg helyiségbe, majd ültesd el a kertben. Az ültető gödör nagysága egy méter magas fenyő esetén legalább 60 centiméteres legyen, minden irányban.

Mindegy, hogy milyen fenyőt választasz, ezek a fák az otthonodba kerülve elvarázsolnak arra a kis időre, amíg társaddá szegődnek. Miután vége az ünnepnek, becsüld meg, hogy ünnepet varázsolt számotokra, és méltó módon válj meg tőle. Kevés szomorúbb látvány van, mint az emeletről kidobált, leveleitől megfosztott fa, melyen üres szaloncukorpapírok jelzik, hogy pár napja még fontos része volt az ünnepnek. Ahogy feldíszítetted, ugyanolyan figyelmesen foszd meg a díszeitől, és tedd ki a karácsonyfák számára kijelölt gyűjtőhelyre.

Jó készülődést, és meghitt karácsonyt kívánunk!