Az április második felében érkezett hűvös időjárás megállította a növények idő előtti, rendkívül gyors fejlődését, és a csapadék is jól jött a vegetációknak. Tolna vármegyében is nagy volt a szórás a lehullott eső mennyiségében, vannak olyan területek, ahol egy felhőszakadás sem ártana a földeknek – írja a teol.hu beszámolója alapján a vg.hu.

eső

Javult a talajok nedvesség-ellátottsága – fotó: pixabay.com

Mint írják, a HungaroMet agrometeorológiai elemzése szerint az elmúlt tíz napban országszerte az ilyenkor szokásosnál több eső esett, az északi országrészben és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 milliméter közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 millimétert mértek, ezzel javult a talajok nedvesség-ellátottsága. De a gazdálkodók szerint ezen felül jöhetne még májusi eső is.

Helyenként telítődött a felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben, csak a déli országrész középső tájain kevesebb a nedvesség. A 20-50 centiméteres réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, ennél mélyebben pedig továbbra is telítettek a talajok.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál

– mondta a lapnak Vörös Géza szekszárdi agrármérnök. Hozzátette:

"A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig már a levirágzott, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A lehűlés jól jött, az azzal együtt érkezett csapadékra pedig főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, ugyanis a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt"

Annak érdekében, hogy a kiskertben nevelt zöldségek beérjenek, és a gyümölcsfák is megtartsák és kineveljék a gyümölcskezdeményeiket, illetve az ősszel elvetett gabona, repce szép termést hozzon, bőséges esőre lenne szükség.

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a körzetükben alig volt csapadék, nagyon nagy a szárazság a földeken.

Ott januártól május 7-ig csupán 70 milliméternyi eső hullott. Csak egy területük – a szentgyörgyi határban lévő – kapott valami csoda folytán 26 milliméternyi esőt a múlt héten. Az őszi búza színe is eltérő, sötétzöld ott, ahol megfelelő mennyiségű csapadékot kapott a terület, ahol viszont ahol alig volt eső kékeszöld a színe. A gabonatáblákon már befejezték a fejtrágyázást, és az első gombaölős kezeléseket is elvégezték.