Az SSI Schaefer német vállalat bebizonyította, hogy egységnyi mennyiségű zöldségterméket a hagyományoshoz képest az alapterület 99 százalékos és a vízfelhasználás 95 százalékos csökkentésével is elő lehet állítani – olvashatjuk a hortidaily.com portálon.

A vállalat Németországban 25 m2-es alapterületen egy többszintes vertikális farmot hozott létre, amelyen a hasonló létesítményekhez viszonyítva, az SSI LOGIMAT rendszer felhasználásával 400-szor nagyobb mennyiségű zöldséget képes előállítani.

A vertikális farmoknak a jobb területkihasználás mellett más előnyei is vannak. Többek között, az ellátási láncot lerövidítve, közelebb hozzák a terméket a fogyasztóhoz, és ezzel egyben csökkentik a szállítási útvonalakat és a légkör szén-dioxid szennyezését, jelentősen mérséklik a termékromlást, illetve a veszteségeket.

Külön előnyt jelent a mérgező növényvédő szerek használatának csaknem nullára történő csökkentése. Végül, de nem utolsósorban pedig a fogyasztóknak frissebb és magasabb tápértékű termékeket, a termelőknek viszont jobb kereseti lehetőségeket biztosítanak, miközben a termesztést függetlenítik az időjárás viszontagságaitól.

A német vállalat legközelebb az ez év október 26-27-én, Madridban rendezendő Ifema Logistics & Automation kiállításon mutatja be újításait.

Indexkép: Shutterstock